Filipíny: Vražedná vojna polície proti chudobným

  •     Mimosúdne popravy, ktoré môžu byť zločinmi proti ľudskosti
  •     Polícia podsúva dôkazy, berie úplatky a falšuje správy
  •     Nájomní vrahovia na výplatných zoznamoch polície

Podpíšte našu petíciu za zastavenie mimosúdnych popráv na Filipínach!  

Polícia na Filipínach zabíja a platí za zabitia tisícok údajných užívateľov  drog na základe inštrukcií z najvyšších miest vlády. Táto vlna mimosúdnych popráv môže byť podľa  výskumnej správy, ktorú vydala Amnesty International, zločinom proti ľudskosti.

Výskumná správa Amnesty International, “Ak ste chudobní, zabijú vás: Mimosúdne popravy vo vojne proti drogám na Filipínach” prináša detailné informácie o tom, ako sa polícia systematicky zameriava na väčšinou chudobných a bezbranných ľudí v celej krajine, podsúva “dôkazy”, najíma nájomných vrahov, kradne od tých, ktorých zabije a falšuje oficiálne správy z incidentov.

“Toto nie je vojna proti drogám, ale vojna proti chudobným. Ľudia, ktorí sú často obvinení z používania alebo predávania drog len na základe minimálnych dôkazov, sú zabití pre odmenu,” povedala Tirana Hassanová, riaditeľka Amnesty International pre krízové situácie.

“Pod vládou prezidenta Duterteho porušuje polícia v krajine zákony, ktoré má dodržiavať a profituje z vrážd chudobných ľudí, ktorým mala vláda pomôcť. Tie isté ulice, ktorým Duterte prisľúbil, že ich zbaví zločinu, sú dnes plné tiel ľudí, ktorých ilegálne zabila vlastná polícia.” 

Podnietení rétorikou prezidenta Duterteho, polícia, nájomní vrahovia platení políciou a neznámi ozbrojení jednotlivci pod rúškom národnej kampane za vyhubenie drog zabíjajú viac ako tisíc ľudí za mesiac. Od kedy prezident Rodrigo Duterte nastúpil do úradu pred siedmimi mesiacmi, v krajine bolo zaznamenaných viac ako 7000 zabití súvisiacich s drogami, pričom polícia zabila najmenej 2500 údajných drogových zločincov.

Výskumná správa Amnesty International detailne dokumentuje 33 prípadov, ktoré zahŕňajú zabitia 59 ľudí. Výskumný tím sa rozprával so 110 ľuďmi naprieč tromi hlavými geografickými oblasťami na Filipínach, ktorí detailne opísali mimosúdne popravy v 20 mestách. Organizácia tiež skúmala dokumenty vrátane policajných správ.

Mimosúdne popravy sú ilegálne a úmyselné zabitia, vykonané príslušníkmi policajného zboru na rozkaz vlády, alebo s ich povolením. Mimosúdne popravy porušujú právo na život ukotvené v medzinárodnom práve, ale aj na Filipínach.  

Vraždy neozbrojených ľudí a falšovanie policajných správ 

Správa dokumentuje ako polícia pracujúca na základe neoverených zoznamov ľudí, ktorí údajne užívajú či predávajú drogy, vtrhla do domov a zastrelila neozbrojených ľudí, vrátane tých, ktorí boli pripravení vzdať sa.

V policajných správach po incidentoch polícia bežne tvrdila, že najskôr strieľali na nich. Svedkovia ale rozprávali Amnesty International o tom, ako polícia robila nočné nájazdy, nepokúšala sa nikoho zatknúť a  začala strieľať na neozbrojené osoby. V niektorých prípadoch polícia podľa svedkov nastražila drogy a zbrane, ktoré neskôr označili za dôkazy.

V jednom prípade v meste Batangas City opísala manželka obete ako polícia zastrelila jej manžela z tesnej blízkosti, aj keď žiadala o milosť. Potom, čo zastrelili jej manžela, odvliekli ju von a zbili tak, že mala podliatiny.

V meste Cebu City uvidel Gener Rondina ako početná jednotka policajtov obkľúčila jeho dom. Žiadal ich, aby ho ušetrili a povedal im, že sa chce vzdať. “Polícia sa stále dobíjala do domu a keď sa dostali dnu, kričal “Vzdávam sa, vzdávam sa, pane,” povedal svedok Amnesty International.

Polícia nariadila Genrovi Rondinovi, aby si ľahol na zem a ďalšej osobe povedali, aby opustila miestnosť. Svedkovia potom počuli streľbu. Svedok si spomína ako “ho vyniesli ako prasa” von z domu, jeho telo len tak hodili vedľa kanálu, predtým ako ho naložili do vozidla.

Keď sa Generova rodina mohla vrátiť naspäť do domu šesť hodín po jeho smrti, všade videli krv. Zmizli im cennosti ako laptop, hodinky či peniaze a podľa rodiny neboli doteraz vrátené, ani nie sú vedené políciou ako oficiálny inventár miesta činu.

Generoso, Generov otec slúžil v polícii 24 rokov a do dôchodku odišiel v roku 2009. Povedal Amnesty International, že sa “hanbil” za to, že jeho syn užíval drogy. Na začiatku podporoval protidrogovú politiku vlády. “Ale to čo spravili je už príliš,” povedal. “Prečo zabíjať niekoho, kto sa vzdal?”

Ďalší, s ktorými sa Amnesty International rozprávala, opísali dehumanizáciu ich blízkych, ktorí boli bezohľadne zabití, odtiahnutí a ich telá len tak odhodené.    

“To, ako sa zaobchádza s mŕtvymi telami ukazuje ako si filipínska polícia cení ľudský život. Zaliate krvou, ich telá sú ledabolo odtiahnuté pred zrakmi zhrozených príbuzných, ich hlavy odierané o zem, predtým, ako sa ich len tak vonku zbavia,” dodala Tirana Hassanová.

“Zabití ľudia, vrátane detí (jeden z nich mal len osem rokov), pochádzajú z veľkej väčšiny z najchudobnejších častí spoločnosti.” 

V niekoľko málo prípadoch, kedy sa polícia zamerala na zahraničné metamfetamínové gangy, ukázala, že dokáže zatknúť ľudí aj bez toho, aby sa musela spoliehať na smrteľnú silu. Fakt, že chudobní ľudia túto ochranu a rešpekt nemajú, potvrdzuje dojem, že toto je vojna proti chudobným.

Ekonomika vrážd 

Zabitia políciou podnecuje tlak zhora, vrátane príkazu “neutralizovať” údajných drogových zločincov, rovnako ako aj finančné odmeny. Tieto faktory vytvárajú neformálnu ekonomiku smrti.

Amnesty International rozprávala s policajným dôstojníkom na vyššej úrovni, ktorý slúži viac ako desaťročie a vedie operácie, ktoré sú súčasťou protidrogovej jednotky v Manile. Opísal ako je polícia platená za “stretnutie” – tento pojem sa využíva, aby mylne opísal mimosúdne popravy ako legitímne operácie.

“Vždy nás platia za stretnutie…Výška sa pohybuje od 8000 pesos (161 USD) do 15 000 pesos (302 USD)… to je cena na hlavu. Takže ak je operácia proti štyrom ľuďom, to je spolu 32 000 pesos (644 USD)…Platia nám na ruku tajne pri centrále…Nemáme motiváciu zatýkať. Nič nám neplatia”.

Mrazivú motiváciu zabíjať ľudí namiesto zatknutia potvrdil vyššie postavený policajný príslušník, ktorý dodal: “Nikdy sa nestane, že je prestrelka, pri ktorej by niekto neprišiel o život.” 

Skúsený policajt povedal Amnesty International, že niektorí príslušníci sa dohodli s pohrebnými službami, ktoré ich odmeňujú za každé mŕtve telo, ktoré im dodajú. Svedkovia potvrdili Amnesty International, že polícia sa obohacuje kradnutím vecí z domovov obetí, vrátane vecí, ktoré majú sentimentálnu hodnotu.

Polícia sa správa ako kriminálne podsvetie, proti ktorému by mali bojovať zákonom – tým, že vykonávajú mimosúdne popravy prezlečení za neznámych páchateľov a “najímaním” si vrážd.

Viac ako 4100 zabití, ktoré boli prepojené na drogy za posledných šesť mesiacov spáchali neznámi ozbrojení jednotlivci. “Jazdy v tandemoch” ako je tento fenomén nazývaný pozostáva z dvoch motocyklistov, zastrelení cieľov a úteku.

Dvaja nájomní vrahovia povedali Amnesty International, že pracujú pre policajného dôstojníka, ktorý im platí 5000 pesos (100 USD) za každého užívateľa drog, ktorého zabijú a 10000 až 15000 pesos (200-300 USD) za každého “dílera drog”, ktorého zabijú. Predtým ako sa Duterte stal prezidentom, mali dve “akcie” za mesiac. Teraz majú tri – štyri za týždeň.

Ciele často pochádzajú z neovereného zoznamu ľudí podozrivých z užívania alebo predávania drog, ktoré vytvorili miestni vládni úradníci. Bez ohľadu na to, kedy mohol niekto užiť drogy, alebo množstvo, ktoré užili alebo predali, môžu si nájsť svoje meno na zozname.

V iných prípadoch môže byť ich meno na zoznam dopísané len tak, buď z pomsty alebo pre motiváciu zabiť viac ľudí, ktorí sú označení za užívateľov alebo predajcov drog.

Možné zločiny proti ľudskosti

Filipíny sú súčasťou Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Prokurátorka súdu Fatou Bensoudová vydala v októbri 2016 vyhlásenie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad zabitiami a naznačila, že jej úrad môže začať predbežné vyšetrovanie možných zločinov podľa Rímskeho štatútu.

Amnesty International vyjadruje znepokojenie, že účelné, rozšírené a systematické zabitia údajných drogových zločincov, ktoré vyzerajú, že sú plánované a organizované úradmi, môžu byť zločinmi proti ľudskosti.

“To, čo sa deje na Filipínach je krízou, ktorá by mala znepokojiť celý svet. Vyzývame vládu a prezidenta Duterteho, aby okamžite nariadil koniec všetkým mimosúdnym popravám. Tiež vyzývame ministerstvo spravodlivosti, aby vyšetrili a trestne stíhali každého, kto je zapojený do týchto zabití, bez ohľadu na ich hodnosť alebo postavenie v polícii alebo vláde,” dodala Tirana Hassanová.

“Filipíny by sa mali vzdať bezprávia a smrteľného násilia a preorientovať svoju drogovú politiku smerom k modelu, ktorý je postavený na ochrane zdravia a ľudských práv.” 

“Chceme, aby sa filipínske úrady vysporiadali s touto krízou sami. Ale ak v najbližšom čase nepadne zásadné rozhodnutie, medzinárodné spoločenstvo by sa malo obrátiť na prokurátorku Medzinárodného trestného súdu, aby začala predbežné vyšetrovanie týchto zabití, vrátane zapojenia predstaviteľov na čele vlády.”

Podpíšte našu petíciu za zastavenie mimosúdnych popráv na Filipínach!