AI o situácii v Bielorusku

11. februára AI opäť upozornila na nemeniacu sa situáciu v Bielorusku. Vláda prezidenta Lukašenka najnovšie zamerala svoju pozornosť na málo známych disidentov v okolí mesta Minsk a na mladých protestujúcich. Predseda oblastnej Bieloruskej sociálno-demokratickej strany Genadij Garusev bol uväznený na sedem dní len za účasť na pokojnej demonštrácii v meste Barysav, približne 60 km severovýchodne od Minsk.

Dňa 16. januára tu malá skupina protestujúcich použila transparenty a heslá pri demonštrácii odsudzujúcej porušovanie ľudských práv a pokračovanie súdneho procesu s Michailom Čigirom. AI je znepokojená tým, že štyria z protestujúcich boli zatknutí a súdení. V súčasnosti sú uväznení len za pokojné uplatnenie svojho práva na zhromažďovanie sa. Ak budú odsúdení, AI ich bude považovať za väzňov svedomia.

Viacerí mladí aktivisti boli vystavení útokom úradov, pričom u mnohých tieto útoky mali dozvuky na ich stredných a vysokých školách. Aj ďalší mladí protestujúci čelia hrozbe uväznenia za uplatňovanie svojho práva na zhromažďovanie sa. Sedemnásťročný Andrej Volobev a osemnásťročný Anton Lazarev, boli medzi skupinou ľudí, zadržaných a administratívne uväznených po mierovom pochode 17. októbra minulého roka. Tak ako proti mnohým členom opozície bolo aj proti mladým študentom použité obvinenie zo “zákerného chuligánstva“. Súd so zadržiava-nými mladistvými je očakávaný koncom februára.