Amnesty InternationaI zahajuje celosvetovú kampaň za zastavenie násilia na ženách.

Amnesty International na Slovensku pozýva na tlačovú besedu. Tlačová beseda sa uskutoční v piatok, 5. marca 2004 o 10.00 v zasadačke Nadácie otvorenej spoločnosti/ OSF na Baštovej 5 v Bratislave. O pripravovanej kampani bude hovoriť predseda Amnesty International na Slovensku Sawkat Choudhury a vedúca kancelárie Barbora Černušáková.

Amnesty International zaháji 5. marca celosvetovú kampaň za zastavenie násilia na ženách. Zapojí sa do nej aj Slovensko. Jedným z cieľov je podporiť hnutia bojujúce za práva žien. Amnesty International sa bude venovať jednotlivým prípadom obetí domáceho násilia a násilia, ktorým ženy trpia v konfliktných oblastiach. Pôjde o prípady žien z Kolumbie, Iraku, Konžskej demokratickej republiky, ale aj USA, Belgicka či Španielska.

Obzvlášť kritická je situácia žien v krajinách, kde prebieha ozbrojený konflikt. Medzinárodné spoločenstvo príliš často nie je schopné vojnovým hrôzam zabrániť, ani zaviesť kontrolu nad dodávkami zbraní do takýchto oblastí. Konflikt v Konžskej demokratickej republike si od roku 1998 vyžiadal viac ako 3 milióny životov. Ženy a dievčatá sú obeťami masového znásilňovania a sexuálneho obťažovania. Na konci júna 2003 zobudili 43-ročnú ženu a jej 13-ročnú dcéru mladí ozbrojenci. Obvinili ich, že v dome skrývajú protivníkov, ničili všetko, čo im prišlo pod ruku a napokon sa dcéru pokúsili uniesť. Keď sa im v tom jej matka snažila zabrániť, brutálne ich obe znásilnili.

Rodovo podmienené násilie má na svedomí viac žien vo veku od 15 do 44 rokov ako rakovina, dopravné nehody alebo malária. Ženy sú v čase mieru aj vojny vystavené diskriminácii a násiliu, ktoré na nich pácha štát, spoločnosť a rodina. Každý rok sú milióny žien znásilňované partnermi, príbuznými, priateľmi, kolegami, cudzími ľuďmi, príslušníkmi bezpečnostných zložiek a armád.