Amnesty International odsudzuje zajatie stoviek ľudí v Moskve

Moskva – Amnesty International ostro odsúdila čin skupiny ozbrojencov, údajne Čečencov, ktorí včera v moskovskej opere zajali stovky ľudí.

Objavili sa správy, podľa ktorých ozbrojenci pohrozili zabitím rukojemníkov, ak ruské vojská neopustia Čečensko.
„Bratie rukojemníkov je porušením Ženevských konvencií a je absolútne neprijateľné. Musia byť okamžite prepustení,“ vyhlásila Irene Khan, generálna tajomníčka Amnesty International. Organizácia však vyzvala, aby ruské úrady zabezpečili, že akékoľvek použitie sily bude v súlade s medzinárodnými štandardami.
Počas čečenského konfliktu dochádza k opakovanému porušovaniu ľudských práv a medzinárodného práva. Amnesty International zdokumentovala množstvo prípadov „zmiznutí“, mimosúdnych popráv, znásilnení či mučenia za ktoré sú zodpovedné vojenské jednotky. Ľudské práva nerešpektujú ani čečenskí bojovníci. Útočili na príslušníkov pro-moskovskej správy a unášali civilistov.