Amnesty International vyzýva Baracka Obamu: zatvorte Guantánamo!

V predvečer siedmeho výročia prevozu prvých väzňov do americkej väznice v Guantánamo Bay vyzýva Amnesty International novozvoleného prezidenta USA Baracka Obamu, aby určil dátum jej zatvorenia hneď po prevzatí svojho úradu. Naplní tak svoj záväzok, že ukončí porušovanie ľudských práv charakteristické pre protiteroristickú politiku USA.

AI tiež vyzýva novozvoleného amerického prezidenta, aby podporil vytvorenie nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá by preskúmala prípady porušovania ľudských práv Spojenými štátmi ako súčasť „vojny proti terorizmu“ a vyvodila za ne zodpovednosť.

„Nežiadame nemožné. Barack Obama už vyjadril svoje odhodlanie napraviť niektoré chyby, ktoré vláda USA vykonala v mene národnej bezpečnosti a žiadame ho, aby svoj záväzok premenil na realitu,“ povedala generálna riaditeľka AI Irene Khan.

„Vítame, že prípad Guantánama je v USA prioritou,“ povedala Irene Khan. „Zatvorenie väznice sa však musí prevediesť spôsobom, ktorý je v súlade s medzinárodnými záväzkami USA. A hlavne, nesmie vzniknúť nové „Guantanámo“ pod novým menom na inom mieste,“ dodala Khan.

Plán zatvorenia Guantánama musí vyriešiť aj budúcnosť väzňov. Amnesty International žiada zrušenie súdnych procesov pred vojenskou komisiou a žiada, aby ďalšie procesy prebehli v rámci civilných súdov.

Ostatné krajiny by mali uľahčiť zatvorenie Guantánama ponúknutím ochrany pre tých väzňov, ktorí sa po prepustení nebudú môcť vrátiť do svojej krajiny kvôli hrozbe ich ďalšieho väznenia a mučenia. Niekoľko štátov Európskej únie vrátane Nemecka a Portugalska podporili myšlienku akceptovania väzňov z Guantánama v krajine. Európska únia diskutuje o prijatí všeobecného prístupu únie v tejto oblasti.

V Guantáname je momentálne zadržiavaných okolo 250 ľudí. Niektorí z nich vo väznici strávili viac ako šesť rokov. Amnesty International bola jednou z prvých organizácií, ktoré vyzývali na zatvorenie Guantánama. Svoju výzvu zopakuje AI prostredníctvom aktivistov a členov 11. januára v 35 krajinách sveta vrátane Slovenska. sveta.

Amnesty International vyzýva budúceho prezidenta USA, aby počas prvých 100 dní v novom úrade uskutočnil konkrétne ľudsko-právne reformy vrátane oznámenia detailov plánu na zatvorenie väznice v Guantánamo Bay v relatívne krátkom čase, vydania prezidentksého príkazu, ktorý zakazuje mučenie a iné zlé zaobchádzanie definované v medzinárodnom práve a zabezpečiť nezávislú komisiu na prešetrenie porušovania ľudských práv, ktoré vláda USA vykonala v rámci „vojny proti terorizmu“.

O pochode za zatvorenie Guantánama, ktorý AI SK zorganizovala 17. januára sa dozviete viac kliknutím SEM.

Navštívte tiež STRÁNKU venovanú úlohám Baracka Obamu počas prvých 100 dní na poste amerického prezidenta.

Pripojte sa k výzvam na zatvorenie Guantánama a pošlite Barackovi Obamovi e-mail prostredníctvom TOHTO LINKU!

Pozrite si video s názvom Obamových prvých 100 dní: Neočakávame nemožné.