Nové Mexiko zrušilo trest smrti

Guvernér Nového Mexika podpísal zákon, ktorým zrušil trest smrti. Nové Mexiko sa tak stalo 15. americkým štátom, kde bol zrušený najvyšší trest.

Guvernér Bill Richardson povedal, že nezvratnosť trestu smrti z neho robí trest neprijateľný pre súdny systém.

„Realita je taká, že systém nie je perfektný – od toho má ďaleko. V spoločnosti, ktorá si cení život a slobodu jednotlivca a kde spravodlivosť, nie odplata, je hlavným princípom trestného práva, sú krivé obvinenie alebo dokonca poprava nevinného človeka v rozpore s našimi základnými ľudskými zásadami,“ vyhlásil Richardson.

Od roku 1975 USA prepustili viac ako 120 odsúdených na smrť na základe pochybností o ich vine. Mnoho z nich prežilo vo väzení viac ako desať rokov.

V Novom Mexiku za posledných takmer 50 rokov štát vykonal iba jednu popravu – Terry Clark bol poprvený smrtiacou injekciou 6. novembra 2001. V štáte sú momentálne dvaja väzni odsúdení na smrť.

Trest smrti zatiaľ v USA zrušili štáty Aljaška, Havaj, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Severná Dakota, Rhode Island, Vermont, Západná Virginia a Wisconsin. Najvyšší trest je zrušený i vo Federálnom dištrikte Kolumbia. V ostatných 35 amerických štátoch trest smrti platí.

Amnesty International (AI) vyzýva vlády štátov, ktoré trest smrti ešte nezrušili, aby sa vydali touto cestou. AI tiež apeluje, aby zatiaľ zastavili všetky popravy v súlade s výzvou Valného zhromaždenia OSN za svetové moratórium na popravy.

Podľa správy AI o treste smrti v roku 2008 je USA štvrtou krajinou s najvyšším počtom popráv (37) po Číne, Iráne a Saudskej Arábii.

„Z hľadiska medzinárodného práva, nie je dôvod, prečo by USA mali zaostávať za zvyškom sveta. Mnoho krajín, ktoré stále majú trest smrti sú zároveň krajinami najrepresívnejšími politickými systémami. To nie je niečo, na čo by sme mali byť hrdí,“ povedal guvernér Richardson.

Viac informácií o najnovšej výročnej správe AI o treste smrti sa dozviete na tejto stránke.