Amnesty News: Salil Shetty o tom najdôležitejšom z februára 2018

“Tento rok bola po prvýkrát v histórii vydaná Výročná správa Amnesty International o stave ľudských práv vo svete vo Washington DC. V rovnakom čase došlo vo východnej Ghúte k nemilosrdnému bombardovaniu civilného obyvateľstva, ktoré za sebou zanechalo stovky mŕtvych.

V Afrike došlo k viacerým významným udalostiam. Predseda vlády v Južnej Afrike Jacob Zuma sa vzdal svojej funkcie, vo veku 65 rokov zomrel v Zimbabwe bývalý premiér Morgan Tsvangirai a etiópsky predseda vlády Hailemariam Desalegn podal demisiu. V Benine došlo aj vďaka spoločnému úsiliu Amnesty International k zmene 14 rozsudkov smrti. Aj v Gambii došlo k pozitívnemu vývoju, v krajine zaviedli moratórium na vykonávanie popráv a v Guinei bol trest smrti zrušený úplne. Aj vďaka naším snahám odovzdala po 19 rokoch Eritrejská vláda počiatočnú správu Africkej komisii pre ľudské práva a práva národov.

Pozitívne správy prichádzali aj v prípadoch jednotlivcov. Koalícia lokálnych mimovládnych organizácií na Madagaskare zahájila odovzdávanie „Ocenenia za občiansku odvahu“. 31. januára boli za ich prínos v oblasti ochrany ľudských práv ocenení 3 environmentálni aktivisti. Líder koalície uviedol, že ocenenie bolo inšpirované kampaňou Amnesty International na podporu Clovisa Razafimalalu. V Sudáne bolo aj vďaka intenzívnej kampani Amnesty International prepustených 80 ľudskoprávnych aktivistov a aktivistiek. Minister spravodlivosti Čadu prisľúbil premiestniť Tajadina Mahamata Boburiho, známeho aj ako Mahadine, do väzenia v Ndjamene bližšie k jeho rodine a urýchliť jeho súdny proces.

Teodora del Carmen Vasquez bola po 10 rokoch prepustená z väzenia v El Salvádore potom, ako jej súd znížil nehorázny 30 ročný trest za potrat. Kampaň za jej prepustenie sme odštartovali v roku 2015.

Sergio Sánchez, obvinený z vraždy na základe sfalšovaných dôkazov, bol po takmer 8 rokoch prepustený z mexického väzenia.

Medzinárodný trestný súd 8. februára oznámil, že zaháji predbežné preskúmanie tzv. „vojny s drogami“ na Filipínach. Amnesty v tejto oblasti dlhodobo prostredníctvom výskumu a kampaní vyvíjala snahu, aby prokurátor začal vyšetrovanie.

Naše úsilie o vykorenenie zneužívania a detskej práce v oblasti ťažby a spracovania kobaltu prinieslo povzbudivé výsledky, keď Renault uverejnil zoznam svojich kobaltových taviarní. Spoločnosť tak reagovala na zverejnenie našej správy „Čas dobiť“.

V októbri 2017 sme priniesli správu o neľudských podmienkach prepravy väzňov a väzenkýň v Rusku. Začiatkom tohto roku bolo oznámené, že ruský väzenský systém už nebude na prepravu pasažierov a pasažierok s invalidným vozíkom používať „špeciálne“ vozidlá.

V Peru dlhodobo bojujeme za zabezpečenie spravodlivosti pre obete režimu bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho. Vnútroštátny súd, aj vďaka našim snahám, tento mesiac odmietol udeliť na základe žiadosti súčasného prezidenta Fujimorimu amnestiu.

Ukrajinská vláda schválila nové učebné osnovy pre základné školy, ktoré po prvýkrát obsahujú aj komponent ľudskoprávneho vzdelávania. Je to výsledok neúnavnej snahy Amnesty International Ukrajina o presadenie týchto hodnôt.

Dopad kampane #MeToo a zvýšené pobúrenie proti akýmkoľvek formám násilia páchaného na ženách sa dotkli aj mimovládnych organizácií. Ide o prípady zamestnancov a zamestnankýň Oxfamu na Haiti a ďalších veľkých medzinárodných mimovládnych organizácií.

Ďalšou znepokojivou správou je zhoršujúca sa situácia v Maďarsku. Zákony „Stop Soros“ predstavujú existenčnú hrozbu pre mnohé organizácie, nevynímajúc Amnesty International Maďarsko.

Na záver však máme skvelé správy: Maratón písania listov prekročil neuveriteľný míľnik 5 miliónov listov od ľudí z celého sveta. Ide v poradí už o pätnásty rok, kedy toto číslo neuveriteľne narastá.”

Salil Shetty, Generálny tajomník Amnesty International

————————————————————————————————————————-

Ako vidno, mnohí ľudia platia vysokú daň za svoju slobodu. Pomôžte nám pomáhať a darujte 2 % zo svojich daní, lebo aj malá pomoc dokáže veľké veci. Ďakujeme, že aj vy ste Amnesty.