Útok Boko Haram na Maiduguri: Stovky tisíc civilistov sú vo vážnom nebezpečenstve

Mohutný útok Boko Haram na hlavné mesto severovýchodu Nigérie Maiduguri a na mesto Monguno je zlyhaním poskytnutia ochrany státisícom civilistov. Dôsledky útokov môžu viesť ku katastrofálnej humanitárnej kríze, uviedla Amnesty International.

“Súčasné útoky Boko Haram sú závažnou a krutou správou. Sme presvedčení, že státisíce civilistov sa nachádzajú vo vážnom nebezpečenstve,” povedal Netsanet Belay, riaditeľ Amnesty International pre Afriku.

“Ľudia v Maiduguri a v jeho okolí potrebujú okamžitú ochranu. Ak sa armáde nepodarí zastaviť postupujúcich ozbrojencov Boko Haram, civilisti môžu zostať uväznení v oblasti bez možnosti utiecť.”

Amnesty International získala správy, ktoré potvrdzujú, že ozbrojení muži v nedeľu o 6h ráno zaútočili na 33. delostreleckú brigádu v obci Jintilo, ktorá sa nachádza len 6 km od Maiduguri. Podľa dostupných informácií sa bojuje aj na leteckej základni blízko pri Maiduguri. Nigérijská armáda odpovedala leteckými útokmi a do oblasti presunula tanky a vojsko.

Niektorí civilisti údajne utiekli až k Maiduguri, no nie všetkým sa to podarilo. Jeden z miestnych obyvateľov povedal Amnesty International: “Ak zaútočia na Maiduguri, nemáme kam ísť. Cesta Kano je jedinou cestou von z mesta.”

“Všetky strany konfliktu musia okamžite zabezpečiť, aby civilisti, ktorí majú záujem o evakuáciu z oblasti Maiduguri, mohli odísť. Vojenské operácie by sa mali vyhnúť hlavnému východu z mesta – ceste Kano, aby civilisti mohli utiecť z bojov v Maiuduguri.“

Amnesty International tiež vyzýva všetky strany konfliktu, aby sa zdržali vojenských operácií v blízkosti nemocníc a iných zdravotníckych zariadení v Maiuduguri. „Vláda musí zabezpečiť, ochranu civilistov v týchto nebezpečných časoch. V Maiduguri žijú stovky tisíc ľudí. Desaťtisíce ďalších sa do mesta uchýlili z okolitých miest a dedín, na ktoré zaútočili a ktoré kontrolujú ozbrojenci z Boko Haram. Títo ľudia teraz žijú v Maiduguri v utečeneckých táboroch. Zlyhanie v  poskytnuti ochrany obyvateľom Maiduguri môže viesť ku katastrofálnej humanitárnej kríze.“

Rada Africkej únie pre mier a bezpečnosť bude rokovať 29. januára 2015 o možnom zostavení regionálnej jednotky proti Boko Haram.