Brazília: Smrteľná stránka Olympiády

Šokujúce zvýšenie úmrtí spôsobených použitím strelnej zbrane políciou v Riu de Janeiro o 135 percent odhaľuje mrazivé pohŕdanie brazílskych bezpečnostných zložiek právom na život.

Podľa Inštitútu verejnej bezpečnosti (ISP) v máji polícia v hlavnom meste zastrelila počas služby  40 ľudí, čo predstavuje nárast úmrtia o 135 percent v porovnaní s rovnakým mesiacom v minulom roku, kedy zomrelo 17 ľudí. Počet zabitých v celej krajine sa z minulého roka zvýšil z 44 na 84 osôb.

Brazília má skúsenosť s organizovaním svetového športového podujatia. V roku 2014 hostila Majstrovstvá sveta vo futbale, kde zle navrhnuté bezpečnostné postupy viedli k prudkému nárastu vrážd a porušení  ľudských práv bezpečnostnými silami. Amnesty International v tej súvislosti vydalo podrobnú správu Násilie nemá v týchto hrách miesto! Riziko porušovania ľudských práv počas Olympijských hier 2016 v Riu, ktoré poukazuje na to, že brazílske autority a športové vedenie prijali tie isté opatrenia ako spred dvoch rokov.

„Zdá sa, že pokiaľ ide o verejnú bezpečnosť, Brazília sa zo svojich obrovských chýb z minulosti nepoučila. Politika ‘najprv strieľaj, až potom sa pýtaj’ urobila z Ria de Janeiro jedno z najsmrteľnejších miest na svete,“ upozornil riaditeľ brazílskej pobočky Amnesty International Atila Roque.

Polícia a armáda mali vtedy zaručiť bezpečnosť na miestach, kde sa konali majstrovstvá. Výsledkom bolo potlačovanie protestov, svojvoľné zadržiavanie stoviek ľudí a desiatky zranených. Len v štáte Rio de Janeiro policajti počas bezpečnostných operácií zabili najmenej 580 osôb.

Štatistika úmrtnosti sa v krajine pritom neustále zvyšuje. Ročne príde o život strelnou zbraňou 42-tisíc ľudí. „Kríza zbraní postihuje najviac obyvateľov, ktorí žijú v najzanedbávanejších oblastiach mesta,“ povedal Roque. Z veľkej väčšiny sú obeťami  mladí muži žijúci vo favelách alebo v iných marginalizovaných oblastiach.