Čína odsúdila uighurských webových manažérov z ohrozenia štátnej bezpečnosti

Amnesty International odsúdila uzavretý proces a usvedčenie troch uighurských webových správcov za obvinenia z ohrozenia štátnej bezpečnosti. Dilshat Perhat, web správca a vlastník Dijarimskej web stránky bol odsúdený urumquijským súdom na 5 rokov v uzavretom procese 21. júla. Nureli, web správca Salkinu bol odsúdený na 3 roky a Nijat Azat, web správca Shabnamu bol podľa Dilmurata Perhata, Dilshatovho brata odsúdený na 10 rokov.

Tri webové stránky boli medzi najpopulárnejšími spravodajskými a komunitnými fórami v uighurskom jazyku pôsobiacimi v Xinjiangu pred výtržnosťami z 5.júla 2009.

„Pokusy čínskej vlády kontrolovať všetky online aktivity v Xinjiangu neutíšia tých s ozajstnými krivdami“, povedal Sam Zarifi, riaditeľ Amnesty International pre Áziu a Pacifik. „Traja uighurskí web správcovia musia byť prepustení na slobodu.“ Dilmurat bol opakovane upozornený xinjiangskými autoritami, aby nehovoril médiám o prípade svojho brata Dilshata. Pred časom vyhovel týmto požiadavkám zo strachu, že by jeho brat mohol byť usvedčený. „Ale dnes mám strach, pretože môj brat už bol odsúdený. Toto vládne obvinenie proti môjmu bratovi a ostatným uighurským web správcom bolo za ohrozenie štátnej bezpečnosti, ale oni nič neurobili“, povedal Amnesty International Dilmurat, ktorý pracoval so svojím bratom Dilshatom v manažmente Dijarimskej web stránky.

„Môj brat bol vždy podporcom čínskej vlády. Spravovali sme túto web stránku od 2002 do 2009 sedem rokov a nemali sme žiadne problémy s čínskou vládou.“ Dilmurat hovorí, že utajenosť urumqijských procesov bola výsledkom strachu vlády z protestu, pretože „čínska vláda nemá žiadne dôkazy na odsúdenie týchto ľudí.“

Predpokladá, že web správcovia sa dostali pod tlak autorít kvôli článkom, ktoré ľudia anonymne zverejnili na ich stránke pred výtržnosťami z 5. júla 2009 v Urumqi. Nepokoje si vyžiadali 197 mŕtvych podľa oficiálnych čísel a viac ako 1400 zadržaných.

Vyšetrovanie nepokojov Amnesty International naznačuje, že čínska vláda použila nadmernú silu na riešenie výtržností a ich následkov, svojvoľne zadržiavala Uighurcov a zadržaných týrala. Zistenia AI boli publikované v júni 2010 ako „Spravodlivosť, Spravodlivosť“ – júl 2009, protesty v Xinjiangu, Čína. Amnesty International volá po prepustení uighursky hovoriacich web správcov a ostatných svojvoľne zadržaných Uighurcov.

Prominentný uighurský novinár Hairat Niyaz bol prednedávnom odsúdený na 15 rokov väzenia v utajenom procese v Urumqi, za nič viac ako poskytnutie rozhovoru hongkongským médiám.

Uighurská spisovateľka Gulmira Imin, ktorá prispievala na stránku Salkin, bola odsúdená na doživotie v apríli 2010 za „rozpoľtovanie, prezrádzanie štátnych tajomstiev a organizovanie nelegálnych demonštrácií.“ Počas tohto procesu vyhlásila, že ju týrali a v zajatí s ňou zle zaobchádzali.