Čína prepustila 1 157 zadržiavaných Tibeťanov

Čínske médiá v piatok, 20. júna, informovali o prepustení 1 157 osôb zadržiavaných za účasť na marcových protestoch v Tibete. Amnesty International túto informáciu uvítala a očakáva správy v súvislosti s avizovanými súdnymi procesmi s ďalšími 116 zadržiavanými.

Správy o 1 157 prepustených Tibeťanov prišli len deň po tom, čo organizácia minulý týždeň zverejnila správu, ktorou vyzvala čínsku vládu, aby poskytla informácie o viac ako tisícke nezvestných osôb zadržaných počas marcových demonštrácií. AI tiež žiadala slobodný prístup nezávislých pozorovateľov do provincie.

Správa AI upozorňuje na viacero prípadov, kedy sa zadržiavaní mali stať obeťami zlého zaobchádzania a bol im odopieraný prístup k jedlu a zdravotnej starostlivosti. „Stovky osôb ostávajú v čínskych väzniciach, v neľudských podmienkach a bez toho, aby ich rodiny vedeli, kde sa vôbec nachádzajú. To všetko len za to, že nenásilným spôsobom vyjadrili svoj názor,“ hovorí Sam Zarifi z AI.

Znepokojenie vyvoláva i pretrvávajúca prísna cenzúra médií a okliešťovanie práva na slobodu slova Tibeťanov. „Z Tibetu dostávame len veľmi málo informácií, no tie, ktoré máme, vykresľujú realitu poznačenú nezákonným zadržiavaním a zneužívaním zadržaných,” uviedol Zarifi. Odsúdených bolo podľa oficiálnych správ doteraz len niekoľko osôb, aj to v procesoch, ktorých spravodlivý priebeh je spochybniteľný.

Zahraniční novinári sú z Tibetu naďalej vykázaní. Organizácie pôsobiace v Tibete uvádzajú, že polícia a bezpečnostné zložky vo veľkom konfiškujú mobilné telefóny, počítače a iné komunikačné zariadenia. Stovkami razií v kláštoroch i súkromných obydliach chcú tisícom ľudí fyzicky zabrániť v komunikácii s vonkajším svetom.

Tí, ktorí sa napriek všetkému odvážia o protestoch a zatýkaní informovať zahraničné médiá alebo ľudskoprávne organizácie, riskujú, že budú sami zadržaní a uväznení. „Úplná informačná blokáda Tibetu umožňuje, že vážne porušovanie ľudských práv vo forme nezákonného zadržiavania, zlého zaobchádzania a prísnej cenzúry zostávajú takmer vždy nenahlásené a nepotrestané,” vystvetľuje Zarifi.

Čínske úrady nezadržiavajú len tibetských mníchov, mníšky a iných protestujúcich, ale zamerali sa i na umelcov, ktorí sa na demonštráciách priamo nezúčastňujú. Previnili sa však tým, že vyvíjali snahy za zachovanie tibetskej kultúry. Jamyang Kyi, známa speváčka, televízna moderátorka a producentka, bola zatknutá 1. apríla a zadržiavaná na neznámom mieste vyše mesiaca. V súčasnosti je, podľa posledných informácií, zadržiavaná v domácom väzení, no k tomu, aby sa tak mohlo stať, musela najprv zaplatiť značnú sumu.

Celú správu v anglickom jazyku nájdete v prílohe k tomuto článku.

AI_SK_Tibet_2008.doc