Egypt: Novinár z Al Jazeery je prepustený, ďalší dvaja ostávajú vo väzení

Novinár Peter Greste z televízie Al Jazeera bol vyhostený z Egypta, kde bol väznený. Podľa Amnesty International ale nemôžeme zabudnúť na pokračujúce utrpenie ďalších dvoch novinárov, Bahera Mohameda a Mohameda Fahmiho, ktorí ostávajú vo väzení.

Muži boli uväznení v decembri 2013. Amnesty International odvtedy žiadala ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Zatknutie mužov spôsobilo celosvetové pobúrenie.

Správa, že Peter Greste bude môcť odísť z Egypta po viac ako roku väzenia, je vítanou úľavou.  Nič mu ale nemôže vynahradiť jeho utrpenie. Je dôležité, aby svet v radostnej atmosfére okolo jeho vyhostenia nezabudol na pokračujúce utrpenie Bahera Mohameda a Mohameda Fahmiho, ktorí zostali za mrežami väzenia Tora v Káhire,“ povedal Hassiba Hadj Sahraoui, zástupca riaditeľa Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku.

Austrálčan Peter Greste a kanadsko egyptský novinár Mohamed Fahmi sa snažili o vyhostenie v rámci nového egyptského zákona. Tento predpis umožňuje v prípadoch, ktoré sú predmetom najvyššieho záujmu štátu premiestnenie cudzincov do svojich krajín, kde by mali čeliť obvineniu alebo výkonu trestu.

Odsúdenie mužov bolo 1.januára 2015 zvrátené rozhodnutím kasačného súdu z procesných dôvodov . Napriek tomu boli naďalej držaní vo väzbe, kde čakali na obnovu konania. Všetci muži boli odsúdení na 7 rokov väzenia z dôvodu vysielania “nepravdivých správ” a z ich zapojenia sa do zakázaného hnutia Moslimského bratstva v Egypte.

Baher Mohamed má tri malé deti. Pri narodení najmladšieho syna v auguste 2014 nebol, keďže bol vo väzení. Mohamed Fahmi má dve občianstva – egyptské a kanadské a preto existuje nádej, že môže byť deportovaný do Kanady. “Všetci traja muži čelili a čelia vymysleným obvineniam. Museli zniesť  proces, ktorý bol fraškou a sprevádzalo ho veľa nezrovnalostí. Zadržiavanie Bahera Mohameda a Mohameda Fahmiho je absolútne nespravodlivé a neopodstatnené,“ dodal Hassiba Hadj Sahraoui.

Prepustenie Petra  Gresteho prišlo týždne po zmierení medzi egyptskými a katarskými úradmi. “Je stále jasnejšie, že novinári boli a sú použití ako politické figúrky v spore medzi egyptskou a katarskou vládou, ktorá vlastní televíznu sieť Al Jazeera. Je neprijateľné, že sa takto zahráva so životmi týchto mužov,“ povedal Hassiba Hadj Sahraoui.

Amnesty International aj naďalej vyzýva na zrušenie obvinení voči všetkým trom mužom.