Izrael/Gaza: Treba zabrániť ďalším vojnovým zločinom

Izraelský pozemný útok na pásmo Gazy, ktorý začal 17. júla po desiatich dňoch útokov medzi izraelskými jednotkami a palestínskymi ozbrojenými silami, zdôrazňuje potrebu pre medzinárodné kroky na ochranu civilistov v Izraeli a pásme Gazy od ďalších vojnových zločinov na oboch stranách, tvrdí Amnesty International.

“Izraelský letecký útok na pásmo Gazy sa ukázal ako neúcta k životom a majetku civilistov, ktoré musia byť chránené podľa medzinárodného humanitárneho práva,” povedal Philip Luther, programový riaditeľ Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku.

Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí bolo ešte pred začiatkom pozemného útoku zabitých okolo 240 Palestínčanov, z toho aspoň 171 bolo civilistov, 48 detí a 31 žien. Ďalších 30 Palestínčanov bolo údajne zabitých po začiatku pozemného útoku.

“Priame útoky na civilistov a ich majetok nie sú oprávnené. Obe strany opakovane porušili medzinárodné právo a musia sa za to zodpovedať. Prvým krokom k tomu by malo byť medzinárodné vyšetrovanie pod vedením OSN,” povedal Luther. Počas izraelských útokov bolo viac ako 1780 domovov zničených alebo ostali ďalej neobývateľné, čo znamená, že najmenej 10 600 obyvateľov pásma Gazy ostalo bez domova.

Počas jedného neohláseného leteckého útoku zomrela 8-členná rodina a viac ako 20 ich susedov bolo zranených. Yasser Mahmoud Lutfi al-Hajj, jeden z členov rodiny, ktorý prežil, povedal pre AI: “Videl som môjho strýka ako vychádza z domu a na rukách drží telo mojej mamy. Bežal preč a ja som za ním kričal, že chcem vidieť mamu. Potom som šiel do nemocnice pozrieť sa, či niekto prežil. Zistil som, že moj brat Tareq stále žije, no aj on neskôr zomrel. Zrútil som sa a museli mi dať injekcie na upokojenie.”

“Toto je husto obývaná oblasť, útok bol nasmerovaný na celú komunitu a nielen na jeden dom. Bola to úplná skaza,” povedal pre AI sused rodiny Mahmoud Atamneh.

Podľa Philipa Luthera je zámerné útočenie na domy civilistov vojnovým zločinom. “Rozsah škôd na domoch civilistov, v ktorých sú často rodiny vnútri, poukazuje na opakované porušovanie zákonov vojny.”

V niektorých prípadoch izraelské jednotky začali letecké útoky na domy civilistov bez varovania a obyvateľom tak nenechali žiaden čas na evakuáciu. Izraelské autority neposkytli žiadne informácie o jednotlivých prípadoch, ktoré by takéto útoky odôvodňovali. Pokým tak neurobia, takéto útoky predstavujú vojnové zločiny. Aj keby sa v dome v čase útoku nachádzal člen palestínskej ozbrojenej skupiny, ak je v dome prítomná celá rodina, je to považované za neprimeraný útok.

Izraelské letecké útoky a ostreľovanie tiež spôsobili zničujúce škody na vode a kanalizácii naprieč pásmom Gazy. Traja robotníci, ktorí sa pokúsili o núdzové opravy, boli zabití. Neutíchajúce boje tak vytvárajú príliš nebezpečné podmienky vo viacerých oblastiach.

OSN 16. júla zároveň uviedla, že najmenej polovica obyvateľov Gazy (900 000 ľudí) neprijíma vodu. Poškodenie kanalizácie a čerpacích zariadení a potenciálna možnosť kontaminácie vodných zdrojov vytvorila verejný zdravotný stav núdze.

“Infraštruktúra Gazy je na pokraji zrútenia a následky, ktoré môže mať nedostatok čistej vody môžu byť katastrofické,” povedal Philip Luther.

Po stovkách mŕtvych a zranených je potrebné, aby sa strany dohodli na prestávkach v bojoch kvôli uľahčeniu evakuácie mŕtvych a ranených. Mestskí pracovníci takisto musia vykonať núdzové opravy, aby nedošlo ku katastrofe.

Útoky na zdravotnícke zariadenia

Pokračujúce útoky na domy civilistov a ostreľovanie nemocnice pridáva k obvineniam z vojnových zločinov, ktoré vyžadujú nezávislé medzinárodné vyšetrovanie, tvrdí Amnesty International.

Odkedy konflikt začal, v Gaze bolo zničených aspoň 84 škôl a 13 nemocničných zariadení muselo byť zatvorených. Jedna nemocnica sa ocitla pod paľbou až dvakrát a svojich pacientov musela nakoniec evakuovať. Hneď potom bola úplne zničená.

Tretie poschodie nemocnice v Deir al-Balah ostreľovali izraelské jednotky, pri útoku zabili štyroch ľudí a desiatky zranili. “Tento útok je posledný zo série útokov na zdravotnícke zariadenia v Gaze, ktoré majú problém poradiť si s tisíckami zranených ľudí už od začiatku konfliktu,” povedal Philip Luther.

“Pre útoky na zdravotnícke zariadenia neexistuje žiadne ospravedlnenie. Tieto útoky iba zdôrazňujú potrebu na okamžité a spravodlivé medzinárodné vyšetrovanie pod vedením OSN.”

“Namiesto útokov na zdravotnícke zariadenia musia izraelské jednotky pacientov a zdravotníkov chrániť, aby vedeli zabezpečiť, že zranení ľudia dostanú pomoc v Gaze a keď bude potrebné aj mimo tohto pásma,” povedal Luther. Izrael a Egypt musia zabezpečiť, aby sa do pásma Gazy dostali potrebné zdravotné a humanitárne zásoby.

Počas víkendových útokov umrelo ďalších 60 ľudí, z toho najmenej 17 detí a 14 žien. Viac ako 200 ľudí je zranených a civilisti sú nútení utekať pred paľbou. Zabitých bolo aj 13 izraelských vojakov.

Amnesty International opäť vyzýva OSN, aby uvalila embargo na zbrane pre obe strany konfliktu, aby sa tak zabránilo ďalšiemu vážnemu porušeniu medzinárodného práva. Všetky štáty by tiež mali okamžite pozastaviť dovoz vojenského materiálu Izraelčanom, skupine Hamas či palestínskym ozbrojeným jednotkám v pásme Gazy.

Podpísať petíciu na zastavenie zbrojenia a zabíjania môžete TU >>