Mjanmarsko: Väzni svedomia boli prepustení, avšak množstvo iných ostáva za mrežami

Minulotýždňové prepustenie jedenástich väzňov a väzenkýň svedomia v rámci hromadnej amnestie v Mjanmarsku je správnym rozhodnutím. Amnesty International však žiada, aby tunajšie autority bezodkladne prepustili aj zvyšných pokojných aktivistov a aktivistky, ktorých je za mrežami v tejto krajine stále obrovský počet.

Mjanmarské úrady dnes v rámci prezidentskej amnestie prepustili 6,966 ľudí. Medzi prepustenými je prinajmenšom jedenásť ľudí, ktorých Amnesty International vyhlásila za väzňov a väzenkyne svedomia – vrátane novinárov, mierových protestujúcich a komunitných lídrov z utláčanej moslimskej menšiny Rohingya.

“Tešíme sa, že títo jedenásti ľudia sú slobodní a môžu sa vrátiť k svojim rodinám. Aj keď nič im nevynahradí utrpenie, ktorým si prešli. A faktom zostáva, že nikto z nich nemal byť uväznený v prvom rade,” povedal Rupert Abbott, výskumný riaditeľ v Amnesty International pre juhovýchodnú Áziu a Pacifik.

“Minulý rok sme si všimli znepokojujúci nárast zatknutí a obťažovaní pokojných aktivistov a aktivistiek v Mjanmarsku ako aj stále sa zvyšujúci počet väzňov a väzenkýň svedomia za mrežami. Prepustenia ako toto dnešné nebudú mať dlhotrvajúci efekt pokiaľ zákony, ktoré povoľujú autoritám prijímať tvrdé opatrenia voči ochrancom a ochrankyniam ľudských práv, študentom a študentkám, novinárom a novinárkam či tým, ktorí kritizujú vládu, zostanú v platnosti.”

Rozhodnutie o amnestii nasledovalo vyhlásenie dátumu volieb v Mjanmarsku, ktoré sa uskutočnia 8. novembra 2015. Je to prvé hromadné prepustenie väzňov od októbra 2014, kedy tisíce ľudí prepustili pár týždňov pred začatím dvoch veľkých medzinárodných konferencií v Mjanmarsku.

“Mjanmarské autority majú históriu vyhlasovania väzenských amnestií, ako je tá dnešná, v politicky príhodných časoch. Vláda musí dokázať, že je to viac než iba prázdne gesto, ktorým si chce zlepšiť svoju reputáciu pred novembrovými voľbami. Ďalším krokom musí byť prepustenie veľkého množstva pokojných aktivistov a aktivistiek, ktorí stále zostávajú za mrežami a zbavenie obvinení tých, ktorým hrozí uväznenie preto, lebo nenásilným spôsobom využívali svoje ľudské práva,” povedal Rupert Abbott.

Medzi jedenástimi väzňami svedomia sú Kyaw Zaw Hein, Win Tin, Thura Aung, Yin Min Htun, a Kyaw Min Khaing,  novinári z Bi Midday Sun. Všetci boli odsúdení na dva roky väzenia po tom, čo zverejnili tvrdenie, že opozičná líderka Aung San Su Ťij a vodcovia etnických skupín boli zvolení ako dočasná vláda v júli 2014.