Násilie na ženách nesmieme tolerovať!

Bratislavské Hlavné námestie a vranovské Námestie slobody zaplnili v sobotu 8. marca červené siluety znázorňujúce týrané ženy. Aktivisti AI Slovensko sa rozhodli pri príležitosti Medzinárodného dňa žien týmto spôsobom poukázať na násilie páchané na ženách, ktoré naďalej ostáva jedným z najbežnejších foriem porušovania ľudských práv vo svete.

Verejné akcie organizovala AI v dvoch slovenských mestách – v Bratislave a vo Vranove nad Topľou. Vďaka informačným letákom a našim aktivistom sa okoloidúci mohli dozvedieť viac o kampani AI Stop násiliu na ženách, ako aj o situácii (ne)dodržiavania ženských práv vo svete. Akcia bola zameraná obzvlášť na práva žien v Gruzínsku a v Iráne.
Ženy v Iráne čelia zo zákona širokej diskriminácii. Sú vylúčené z pôsobenia v kľúčových sférach štátu – nemôžu sa napríklad stať sudkyňami či kandidovať na prezidenta. Nemajú rovnaké práva ako muži v manželstve, pri rozvode, starostlivosti o deti či dedičstve. Dokonca trestný čin spáchaný na žene je trestaný menej závažne ako rovnaký trestný čin spáchaný na mužovi. Iránske bojovníčky za ľudské práva preto požadujú koniec legálnej diskriminácie žien. Ich snahy sú sledované iránskymi úradmi, ktoré proti nim spustili zastrašujúcu a represívnu kampaň.
Hlavným cieľom kampane proti domácemu násiliu v Gruzínsku je prinútiť vládu krajiny riešiť nedostatok chráneného bývania pre obete domáceho násilia. AI sa rozhodla vyzbierať a poslať jej symbolický príspevok k riešeniu problematiky chráneného bývania v podobe tisícky mincí v akejkoľvek mene, ktoré by im pripomenuli tisíce trpiacich žien. Akcia má za cieľ upozorniť vládu na nedostatky v jej politike a prinútiť ju k aktívnemu vyčleňovaniu finančných prostriedkov na zriaďovanie domovov chráneného bývania.
Každý rok sa milióny žien stávaju obeťami násilia zo strany ich partnerov, príbuzných, priateľov, kolegov, príslušníkov bezpečnostných síl a armád. Násilie páchané na ženách môžeme nájsť v každej spoločnosti bez ohľadu na politický systém alebo tradície. Medzinárodný deň žien nie je len dňom rozdávania červených karafiátov, ale predovšetkým dňom o úcte k ženám ako k ľudským bytostiam. AI zahájila celosvetovú kampaň za zastavenie násilia na ženách 5. marca 2004 .