Odkaz bratislavskej schôdzky delegátov Amnesty International z krajín EÚ: Ľudské práva začínajú doma!

Zástupcovia Amnesty International z celej Európy sa v dňoch 14. až 16. mája stretávajú v Bratislave, aby diskutovali o politike v oblasti ochrany ľudských práv v Európskej únii. Miesto stretnutia medzinárodnej organizácie má symbolický charakter. Koná sa v krajine, ktorá len pred dvoma týždňami vstúpila do EÚ. Zástupcovia Amnesty International na Slovensku veria, že pomôže ich úsiliu, aby vláda aj verejnosť SR pripisovala záväzku rešpektovať ľudské práva náležitý význam.

Zahájenia Valného zhromaždenia Asociácie Amnesty International pri Európskej únii sa v sobotu 15. mája o 9:30 zúčastní aj minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Delegáti Amnesty International z celej Európy očakávajú, že si vypočujú, ako sa vláda SR zapojí do európskej politiky v oblasti ochrany ľudských práv.
„Občania Slovenska, ktorým nie sú ľudské práva ľahostajné, teraz môžu využiť mechanizmy existujúce v rámci Európskej únie. Veríme, že naše bratislavské stretnutie poslúži ako inšpirácia,“ skonštatoval Sawkat Choudhury, predseda Amnesty International na Slovensku. Napriek tomu, že zmluvy Európsku úniu zaväzujú ochraňovať ľudské práva doma aj vo svete, v mnohých členských štátoch – vrátane Slovenska – dochádza k ich porušovaniu. Hlavným odkazom bratislavského stretnutia je „Ľudské práva začínajú doma“.
O zmene spôsobu práce ľudskoprávnej organizácie po vstupe do EÚ hovoril delegát z Fínska Frank Johansson. „Fínsko do Európskej únie vstúpilo pred deviatimi rokmi. Pri našej práci sme veľmi rýchlo zistili, že k mnohým rozhodnutiam v oblasti ochrany ľudských práv, ktoré chceme ovplyvniť, nedochádza len v Helsinkách, ale aj v Bruseli. Lobing, ktorý robíme, je EÚ lobing,“ skonštatoval.

Riaditeľ Asociácie Amnesty International pri EÚ Dick Oosting vo štvrtok v diskusii STV upozornil, že prostredníctvom členských krajín EÚ, ktoré sú súčasťou koaličných síl v Iraku, sa aj únia stáva zodpovednou za rešpektovanie medzinárodného práva v krajine. Dodržanie týchto záväzkov znamená dôsledne vyšetriť zverejnené prípady mučenia a ponižovania irackých väzňov.