Po útoku na Charlie Hebdo je Francúzsko lakmusovým papierikom slobody prejavu

Minulý týždeň Francúzsko zatklo najmenej 69 ľudí na základe vágne definovaných obvinení z “podpory terorizmu” (“l’Apológia du terrorisme”). Podľa Amnesty International hrozí, že v niektorých prípadoch ide o porušenie práva na slobodu prejavu. Všetci boli zatknutí v súvislosti so smrteľnými útokmi na časopis Charlie Hebdo, kóšer supermarket a bezpečnostné zložky v Paríži začiatkom januára.

Svetoví lídri a milióny ľudí na celom svete sa po útokoch vyjadrovali na obranu slobody prejavu. Francúzske úrady musia byť teraz opatrné, aby toto právo sami neporušili,” uviedol John Dalhuisen, programový riaditeľ Amnesty International pre Európu a Strednú Áziu. “To, ako sa zachovajú francúzske úrady bude lakmusovým papierikom na testovanie dodržiavania ich záväzkov v oblasti ľudských práv.“

Prvé, čo vláda musí urobiť, je zatknúť a trestne stíhať zodpovedných za útok, a to podľa nového zákona proti terorizmu prijatého v novembri v roku 2014. Vyšetrovanie zodpovedných sa bude týkať článku trestného zákona, v ktorom za “podnecovanie“ alebo za “obranu terorizmu“ hrozí päť rokov väzenia a pokuta vo výške 45 000 Eur.

Francúzsko ešte pred prijatím nového zákona rozlišovalo trestné činy “podnecovania” a “obrany terorizmu”, nový zákon ich ale presunul z tlačového zákona do trestného zákonníka. To znamená, že proces vyšetrovania môže byť zrýchlený, tak ako sa to stalo v niekoľkých prípadoch v týždni po útoku. Úrady vyšetrujú prípad mediálne známeho francúzskeho komika Dieudonné M’bala M’bala podozrivého z glorifikácie terorizmu a prípad muža, ktorý kričal na ulici “Som hrdý na to, že som moslim“, “Nemám rád Charlieho“ ; “Dobre, že to urobili“. Ďalším prípadom je muž, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu. Pri jeho zadržaní, údajne povedal polícii: “Malo by tu byť viacej bratov Kouchaiovcov“; “Dúfam, že vy budete ďalší.”

Ďalší prípad sa týka 21-ročného muža, ktorého v električke prichytili bez cestovného lístka. Následne bol odsúdený na 10 mesiacov väzenia kvôli tomu, že údajne povedal: “Bratia Kouchaiovci sú len začiatok“; “Mal som s nimi zabiť viac ľudí.” Niektoré prípady už boli vyšetrené a viedli k odsúdeniu v zrýchlenom konaní.

Zatýkanie, vyšetrovanie a odsúdenie prišlo potom, ako ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová 12. januára poslala prokurátorom obežník, v ktorom nariaďuje, aby bojovali proti takým slovám alebo takému správaniu, ktoré sa týka nenávisti alebo pohŕdania len na základe náboženského presvedčenia. Podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv majú vlády povinnosť zakázať presadzovanie národnej, rasovej alebo náboženskej nenávisti, ktorá predstavuje podnecovanie k diskriminácii, nepriateľstvu a násiliu. Je tu ale riziko, že vágne definované trestné činy, ako “obrana terorizmu” môžu trestať také vyjadrenia, ktoré síce urážajú, ale nie sú podnecovaním k násiliu alebo diskriminácii.

Sloboda prejavu nemá vyvolených. Teraz nie je čas na unáhlené trestné stíhania, ale vhodne zvolené reakcie, ktoré chránia životy a rešpektujú práva všetkých,“ povedal John Dalhuisen.