Podporili protesty v Hongkongu, ostali zadržaní

Najmenej 26 ľudí, vrátane umelcov a básnikov bolo zadržaných v Pekingu, za to, že vyjadrili podporu prodemokratickým protestom v Hongkongu. Trinásť ľudí bolo obvinených z „vyvolávania hádok a provokovania“. Hrozí im päť rokov väzenia.

Skupina deviatich umelcov zo Songzhuang, umeleckej komunity v Pekingu, bola zadržaná medzi 1. a 8.októbrom. Dôvodom ich zadržania bolo organizovanie akcie, na ktorej sa mali čítať básne, a kde mali byť tiež vystavené plagáty na vyjadrenie podpory prodemokratickým protestom v Hongkongu. Medzi zadržanými je aj básnik Wang Cang, ktorý zverejnil fotografiu, na ktorej drží dáždnik. Ten sa stal symbolom protestov v Hongkongu.

Niekoľko ľudí bolo tiež zadržaných v iných častiach Číny, napríklad kvôli oholeniu hlavy ako prejavu solidarity alebo kvôli tomu, že plánovali vycestovať do Hongkongu, aby sa pridali k protestom. Skupina ďalších 11 aktivistov bola zadržaná v Pekingu, tiež na základe podozrenia z vyvolávania hádok a provokácie. Boli zadržaní na prelome septembra a októbra potom, čo sa ich fotografie objavili na sociálnych sieťach. Na fotografiách spoločne večerajú a držia plagáty, vyjadrujúce podporu protestujúcim v Hongkongu.

Tieto zadržania sú pokusom  vládnych autorít v Číne umlčať akúkoľvek diskusiu alebo prejavy podpory protestom v Hongkongu.  Vláda zablokovala všetky pozitívne zmienky o protestoch a tiež populárnu aplikáciu na Instagram na zdieľanie fotografií. Zároveň núti vydavateľov novín a televízne stanice používať len štátom formulované vyjadrenia. Amnesty International vyzvala čínske autority, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili všetkých zadržaných jednotlivcov, ktorí pokojne vyjadrili svoju podporu prodemokratickým protestom v Hongkongu, a aby zabezpečili, prístup k právnikom, rodine a v prípade potreby k lekárskym vyšetreniam.

Zoznam zadržaných: Chan Jing, Liou Chuej-čen, Li Tung-mej, Ťiang Liou-jung, Kuo Č’-jing, Čchen Lien-che, Wu Siao-pching, Chan Su-čching, Cchuej Pao-ti, Čang Cung-kang, Wang Čchung-si

Aktivisti z umeleckej komunity Songzhuang v Pekingu: Čang Miao, Wang Cang, Cchuej Kuang-sia, Ču Jen-kuang, Fej Siao-šeng, Žen Čchung-jüan, Ting Ting, Wang Lin, Čuej Chun, Lü Šang

Ďalší aktivisti zadržaní v Pekingu: Kuo Chung-wej, Wang Su-e, Žan Čchung-pi, Li Jü-feng, Li Süe-chuej

Apel za ich prepustenie môžete podpísať tu: https://www.amnesty.org.in/action/detail/china-detained-for-showing-solidarity

Pozadie protestov:

Narastajúci počet zadržaných aktivistov v Číne len dáva porozumieť tomu, prečo tak mnoho ľudí v Hongkongu sa obáva rastúcej kontroly Pekingu ohľadom záležitostí mesta,“ povedal William Nee, výskumník Amnesty International na Čínu. Základné práva a slobody, ktoré boli uplatnené tisíckami protestujúcich v Hongkongu sú potlačované v Číne. Tisícky ľudí pokračujú naďalej v protestoch a okupujú dolnú časť Hongkongu. Žiadajú volebnú reformu. Protesty nabrali na sile najmä po nasadení nezákonného slzného plynu políciou. Odvtedy je prístup polície menej konfrontačný. 3. a 4.októbra protestujúci čelili útoku od antidemonštrantov. Ženy a dievčatá sa stali objektom útokov a boli vystavené zastrašovaniu a sexuálnym útokom. Tieto informácie pochádzajú od očitých svedkov, miestnych ženských organizácii, z médií a verejne prístupných videí, ktoré ukazujú útoky a nečinnosť polície. Protestujúci v uliciach ale ostali.

Viac o protestoch v blogu riaditeľky Amnesty International v Hongkongu: https://www.amnesty.sk/hongkong-nic-take-som-v-poslednych-rokoch-nevidela/