Poľsko: Prezident vetoval dve kontroverzné novely súdnictva, tretiu však podpísal

Po vyhlásení poľského prezidenta Andrzeja Dudu, že bude vetovať dva kontroverzné novelizované zákony o reforme súdnictva, vďaka ktorým by vládna strana Právo a Spravodlivosť získala rozsiahlu kontrolu nad súdnictvom, Gauri Van Gulik, zástupkyňa riaditeľa Amnesty International pre Európu, uviedla:

„Vďaka rozhodnutiu prezidenta Dudu dokázalo Poľsko zvrátiť totálny útok na právny štát, ktorý bol na spadnutie. Predmetné reformy by podriadili súdnictvo v plnom rozsahu vládnej moci v Poľsku, zrušili jeho nezávislosť a ohrozili právo na spravodlivý súdny proces.

Tento znepokojujúci scenár sa podarilo odvrátiť aj vďaka sile poľského ľudu. Od oznámenia reforiem sa do ulíc vybrali desaťtisíce ľudí, aby bránili svoje základné slobody. Prezident Duda svojím prekvapujúcim vyhlásením preukázal prejav úcty prirodzenej sile, ktorú majú verejné protesty.

Hoci vítame prezidentovo rozhodnutie nepodpísať novely zákonov o Národnej súdnej rade a najvyššom súde, stále nás hlboko znepokojuje otázka nezávislosti poľského súdnictva. Žiadame prezidenta Dudu, aby vetoval aj tretí novelizovaný zákon, podľa ktorého získa vláda právomoc menovať predsedov všeobecných súdov.

Stovkám protestujúcich hrozí, že budú musieť kvôli účasti na protestoch čeliť obžalobe, z čoho zreteľne vyplýva, akú dôležitú úlohu zohráva nezávislosť súdov. Ich právo na spravodlivý súdny proces zostáva ohrozené, pokiaľ sa prezident nerozhodne vetovať aj tretí novelizovaný zákon.“

Napriek protestom zo strany verejnosti a medzinárodných organizácii prezident včera tretiu novelu Zákona o Organizácii všeobecných súdov podpísal. Poskytol tak ministrovi spravodlivosti právomoc menovať predsedov a predsedkyne všetkých súdov. Minister spravodlivosti zastáva v Poľsku aj funkciu generálneho prokurátora, je teda priamym účastníkom súdnych pojednávaní. Skutočnosť, že bude menovať predsedov a predsedkyne súdov rozhodujúcich v týchto konaniach, ohrozí ich nezávislosť a tým aj právo na spravodlivý súdny proces.

Pozadie

Prvé čítanie o novele Zákona o Najvyššom súde prebehlo v dolnej komore poľského parlamentu – Sejme v utorok 18. júla 2017; následne novelu dňa 22. júla 2017 schválil Senát. Finálne schválenie zákona a jeho uverejnenie v Zbierke zákonov Poľskej republiky však stále podlieha podpisu prezidenta.

Od piatka stihla polícia preveriť totožnosť viac než 200 protestujúcim, pričom mnohí dostali pokutu za blokovanie ulíc a preliezanie policajných zábran. Väčšina z nich sa rozhodla, že pokutu neuhradia ale uprednostnia súdny proces. Amnesty International monitoruje niekoľko takýchto prípadov.

Bližšie informácie Vám poskytnú na emailových adresách [email protected] alebo [email protected] prípadne telefónnych číslach +44 207413 5566 alebo +44 7799 650791