Prenasledovanie praktizujúcich Falun Gong v Číne pokračuje

V Číne neustále pokračuje prenasledovanie praktizujúcich Falun Gong. Okrem Amnesty International naň v poslednom čase upozornil aj David Kilgour, bývalý člen kanadského parlamentu.

„Zoberú vám obe ľadviny, srdce, pokožku, rohovky a pečeň a potom vaše telo hodia do pece,” povedal Kilgour v júni 2006 na BBC Worldnews. Spolu s Davidom Matasom publikovali správu, v ktorej upozorňujú, že mnohí praktizujúci FG sa v špeciálnych táboroch stávajú obeťami odberu orgánov ešte pred tým, ako ich popravia. Odhaduje, že takýchto táborov, podobných koncentračným, je po celej Číne 36.

Amnesty International v súčasnosti preveruje informácie týkajúce sa špeciálne praktizujúcich FG. AI však už v minulosti viackrát upozorňovala, že predaj orgánov popravených je v Číne výhodným obchodom. Mnohé rozsudky trestov smrti prichádzajú po nespravodlivých súdnych procesoch. Rozsudok odsudzujúci na smrť môže byť vynesený za 68 zločinov, vrátane nenásilného daňového podvodu alebo sprenevery. Čínske úrady utajujú štatistiky o trestoch smrti. Podľa dostupných zdrojov AI odhaduje, že v roku 2005 bolo najmenej 1770 ľudí popravených a 3900 odsúdených na trest smrti. V marci 2004 člen čínskeho Národného kongresu vyhlásil, že v krajine je ročne popravených okolo 10 000 ľudí.

Duchovné a telesné cvičenia Falun Gong zakázala čínska vláda už v roku 1999. Zákaz sprevádzali aj informácie o škodlivosti tohto „kacírskeho kultu“ a upaľovaní sa jeho členov. Druhý, oveľa prísnejší, zákaz prišiel v apríli 2005. Odvtedy sú všetky aktivity spojené s Falun Gong prísne ilegálne. Mnohí praktizujúci sú vo väzení, alebo v táboroch na prevýchovu prácou. Často sú mučení kopaním, bitím elektrošokovými obuškami, vyvesovaním za ruky, spútavaním v bolestivých polohách, odopieraním spánku a jedla, hlásené boli aj znásilnenia.

Počas tohto leta zomrela vo väzení Gao Rongrong. Predtým bola v tábore na prevýchovu prácou, kde ju pred dvomi rokmi údajne zbili elektrošokovými obuškami do hlavy, pretože ju našli čítať materiály Falun Gong. Odvtedy mala veľké problémy so zrakom.

Deng Shiying zomrela 19. júla 2003, deň potom ako ju prepustili zo ženskej väznice v provincii Jilin. Odpykávala si tu sedemročný trest za výrobu a distribúciu materiálov informujúcich o porušovaní ľudských práv praktizujúcich Falun Gong v Číne.

David Kilgour navštívi Slovenskú republiku 19. – 20. novembra 2006 na pozvanie Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a internetového denníka Veľká Epocha. Návšteva sa uskutoční pod záštitou predsedu Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien László Nagya. David Kilgour sa 20. novembra o 10,00 hod. stretne s poslancami NR SR a o 17,30 hod. bude v bratislavskom Nultom priestore A4 diskusia s verejnosťou.