Prudký nárast deštrukcií palestínskych domovov Izraelom odsúdilo 31 medzinárodných organizácií

Tridsaťjeden charitatívnych, ľudskoprávnych a humanitárnych organizácií vyzvalo svetových lídrov na okamžitú intervenciu, ktorá by zabránila ďalším deštrukciám majetku palestínskeho obyvateľstva vrátane projektov, ktoré sú financované z medzinárodných zdrojov. Organizácie tiež žiadajú vyvodenie adekvátnej zodpovednosti voči izraelskej vláde.

Počas tvrdého zásahu, ktorý sa odohral v polovici augusta na Západnom brehu, zrovnali izraelské ozbrojené sily so zemou  okrem 63 domov aj základnú infraštruktúru, ktorá slúžila 10 palestínskym komunitám v oblasti C. Oblasť C sa rozlieha na 60 percentách Západného brehu rieky Jordán a Izrael si na nej ponechal plnú vojenskú a civilnú kontrolu. Zničených bolo aj približne 12 objektov, ktoré sú z humanitárneho hľadiska nevyhnutné pre každodenný život palestínskeho obyvateľstva- išlo napríklad o slnečný kolektor, suchú toaletu, výbeh pre domáce zvieratá či stany, ktoré boli financované Európskou úniou.

Organizácie apelovali na darcov, aby za tieto straty požadovali finančné odškodnenie a zároveň sa zaviazali k opätovným dodávkam. V máji 2012 sa Európska únia otvorene vyjadrila, že očakáva od Izraela primeranú ochranu materiálnej zahraničnej pomoci, ktorá prúdi do oblasti C. Toto očakávanie sa, žiaľ, nematerializovalo a stovky predmetov financovaných tak Európskou úniou, ako aj inými darcami, boli na danom území zničené či zhabané- iba v tomto roku to bolo zatiaľ najmenej 356 predmetov rôzneho charakteru (vrátane 81 financovaných zo zahraničných zdrojov).

Minulotýždňový izraelský zásah spravil bezdomovcov zo 132 osôb, vrátane 82 detí. Toto číslo predstavuje až jednu štvrtinu všetkých vysídlených palestínskych obyvateľov a obyvateliek, ktorí prišli o svoje domovy v roku 2015. Zároveň ide o najvyššie číslo za posledné tri roky.

„Deštrukcie domovov a majetkov dohnali obyvateľov a obyvateľky až na samé dno a ohrozujú mierové riešenie celého sporu. Namiesto rozvoja komunít a života v nich žijú tisícky palestínskych obyvateľov a obyvateliek oblasti C v neustálom strachu a nevedia, čo bude zajtra – či ich domov nebude zničený a či nebudú musieť opustiť svoju pôdu,“ povedala Catherine Essoyamová, regionálna šéfka charitatívnej organizácie Oxfam.

Deštrukcie prebiehajú s požehnaním izraelskej vlády v rámci plánu presídlenia 7000 Palestínčanov a Palestínčaniek združených v 46 komunitách v oblasti C. Medzinárodné spoločenstvo opätovne vyzvalo izraelskú vládu na bezpodmienečné zastavenie tohto plánu, ktorý ohrozuje najmä kmeň beduínov a ďalšie komunity v centrálnych častiach Západného brehu, vrátane obyvateľov a obyvateliek oblasti E1. Táto oblasť obklopuje Jeruzalem a izraelskí predstavitelia v nej plánujú rozšíriť židovské osady, čo je ilegálne v zmysle medzinárodného práva. Generálny tajomník OSN Pan- Ki Mun sa (okrem iných) vyjadril, že ak tento relokačný plán bude implementovaný, pôjde o nútený presun.

Takýto nútený presun, ako aj deštrukcia súkromného majetku sú v rozpore so Štvrtou Ženevskou konvenciou, ktorá v tomto prípade  zakladá špecifický záväzok pre tretie štáty, ale aj individuálnu trestnú zodpovednosť, a tiež je vojnovým zločinom.

„Prudký nárast ničenia palestínskeho majetku ukazuje, že sa musíme okamžite postaviť proti takémuto porušeniu medzinárodného práva. Toto závažné konanie je v rozpore s medzinárodným právom a ak odpoveďou nebude tvrdý zákrok, čoskoro by sa mohlo stať pravidlom. Dodržiavanie noriem medzinárodného humanitárneho práva je základom pre dosiahnutie trvalého mierového riešenia izraelsko- palestínskeho konfliktu,“ povedal Tony Laurance, najvyšší predstaviteľ organizácie Medical Aid for Palestinians.

Treba podotknúť, že izraelské buldozéry zasiahli mimoriadne tvrdo najmä palestínske skupiny obyvateľstva, ktoré su subjektom vyššie spomenutého relokačného plánu, čo ihneď viedlo k domnienkam o taktike izraelskej vlády a jej snahe vytlačiť ich týmto spôsobom z danej oblasti. Na druhej strane, aj palestínske komunity, ktorých sa plán netýka, čelia podobnému osudu. Palestínskej dedine Susiya, ktorá nespadá do tohto kontroverzného plánu, taktiež hrozí, že sa stane obeťou masových deštrukcií a núteného presunu jej obyvateľstva už v najbližších týždňoch.

Izraelskí predstavitelia odôvodňujú demolície palestínskych obydlí a nútené presuny obyvateľstva v oblasti C (ktorá je medzinárodne uznaná ako súčasť Okupovaných palestínskych teritórií) nedostatkom plánovania a stavebných povolení, ktoré však  izraelské autority rutinne odmietajú palestínskemu obyvateľstvu vydať. Táto nemožnosť budovania a následného rozvoja znamená, že palestínski obyvatelia a obyvateľky sú ešte zraniteľnejšími a teda aj ľahkými obeťami deštrukcií ich majetku, vysídlenia a núteného presunu. Takéto konanie obmedzuje ich schopnosť efektívne bojovať za ich právo na prístup k vode, právo na adekvátne bývanie, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a dôstojné životné podmienky.

Miestne aj medzinárodné organizácie, ktoré upozorňujú na tieto problémy museli v poslednej dobe čeliť zvýšeným reštrikciám zo strany Izraela, ktorého konanie je v rozpore so záväzkom uľahčiť efektívnu dopravu zahraničnej pomoci do postihnutých oblastí.

Týmito organizáciami sú:

1.          ActionAid
2.          Action Against Hunger
3.          Amnesty International
4.          Asamblea de Cooperacion por la Paz (ACPP)
5.          Broederlijk Delen
6.          Christian Aid
7.          Church of Sweden
8.          COSPE
9.          DanChurchAid
10.        Diakonia
11.        EAPPI UK and Ireland