Rusko: Amnesty vyhlásila druhého väzňa svedomia za tento týždeň

V ruskom Krasnodarskom regióne, kde sa budú od 7. februára konať olympijské hry, bol zatknutý ďalší environmentálny aktivista. To však nebolo prvýkrát. Bol spolu s ďalšími piatimi kolegami na krátko zadržaný už noc pred tým, čo svedčí o vzrastajúcej snahe umlčať pred olympiádou občiansku spoločnosť, hovorí Amnesty International.

Spomínaný aktivista, Igor Charčenko patrí k ekologickej mimovládnej organizácii, ktorá sa zaoberá monitoringom Severného Kaukazu. 4. februára traja maskovaní muži rozbili predné a zadné okná na jeho aute. Nasledovalo jeho zadržanie pod zámienkou, že spomínané auto bolo použité pri trestnej činnosti. Environmentálni aktivisti patria ku skupine, ktorá chcela odhaliť rozsah environmentálnych škôd, ktoré súviseli s výstavbou olympijskej dediny. V súvislosti so zverejnením správy bol na nich vyvíjaný nátlak.

Charčenko bol 5. februára počas krátkeho, nespravodlivého a uzavretého procesu bez prítomnosti právnika odsúdený na 5 dní zadržiavania kvôli “odporu voči legitímnym policajným príkazom”. Amnesty International má okrem toho k dispozícii videozáznam zatýkania, ktorý odporuje tvrdeniu polície, že nepočúval ich príkazy. Práve preto ho Amnesty následne vyhlásila už za druhého väzňa svedomia tento týždeň (prvým bol Vitiško).

Rozhodnutie, že ďalší environmentálny aktivista by mal byť za mrežami, trvalo sudcovi len niekoľko minút. Toto sa odohralo presne v deň, keď olympijská pochodeň dorazila do Soči. Charakteristickým znakom olympijskeho ducha je fair play ale vyzerá to tak, že ruské autority ignorujú olympijské zásady a pred Olympiádou ich nahradili umlčovaním kritických hlasov,” prehlásil Sergej Nikitin, riaditeľ moskovskej pobočky Amnesty International.

Táto falošná hra musí skončiť. Ruské autority musia zastaviť prenasledovanie občianskych aktivistov, chrániť právo na slobodu prejavu a prepustiť väzňov svedomia v Soči: Igora Charčenku a jeho kolegu, environmentalistu Jevgenija Vitišku. Ten je momentálne zadržiavaný na základe vykonštruovaných obvinení.

Znepokojujúce je, čo sa stane s ruskými aktivistami po odovzdaní olympijských medailí, keď sa medzinárodná pozornosť odvráti,” povedal Sergej Nikitin.

Umlčovanie občianskej spoločnosti nemá nič spoločné so zvyšovaním bezpečnosti okolo Olympiády v Soči a namiesto toho svetu ukazuje zlyhávanie ruských autorít v ochrane a dodržiavaní ľudsko-právnych štandardov.