Rusko: Obvinenia z „výtržníctva“ sa nevzťahujú na protestnú akciu Greenpeace

Nové obvinenia z „výtržníctva“ proti členom a členkám posádky Artic Sunrise, ktorí boli zapojení do protestu Greenpeace v ruských vodách, sú podľa Amnesty International absolútne nevhodné a mali by byť stiahnuté.

V stredajšom vyhlásení ruský Federálny vyšetrovací výbor oznámil, že sťahuje obvinenia z pirátstva, ktorým pôvodne členovia a členky posádky čelili, a nahradil ich obvineniami z výtržníctva. Maximálny trest podľa ruského zákona je sedemročné väzenie.

„Obvinenia z pirátstva, ktoré boli pôvodne vznesené v tomto prípade, boli zjavne absurdné – ale tieto nové obvinenia nie sú o nič lepšie. Výtržníctvo je vážny trestný čin a nie je to čin, podľa ktorého by mali byť stíhaní tí, ktorí sú zapojení do mierumilovného protestu,“ povedal John Dalhuisen, riaditeľ Amnesty International pre program Európy a Strednej Ázie.

Podľa ruského trestného zákonníka môže byť obvinenie z výtržníctva vznesené iba proti tým, ktorí používajú zbrane na spáchanie vážnych porušení verejného poriadku a to na základe nenávisti voči určitej rasovej, etnickej, náboženskej alebo sociálnej skupine.

Toto ustanovenie je vágne a náchylné na zneužitie a Amnesty International verí, že by v tomto prípade nemalo by použité.

„Táto ruská ruleta kriminálnych obvinení musí skončiť. Tridsať aktivistov a aktivistiek musí byť okamžite prepustených a ruské úrady musia ukončiť neopodstatnené pokusy ich trestne stíhať,“ povedal Dalhuisen.

„Fakt, že sa ruské úrady opakovane pokúšajú obviniť zadržaných členov a členky posádky Artic Sunrise z trestného činu, napriek tomu, že podľa ruského práva sa na tento prípad môžu vzťahovať len správne delikty, ukazuje na ich postranné úmysly. Chcú vyslať jasný signál, že protesty, akokoľvek pokojné, nebudú tolerované a aj najmenšie priepustky budú prísne sankcionované.“

Obvinenie z výtržníctva bolo vznesené aj proti členkám ruskej punkovej skupiny Pussy Riot minulý rok. Amnesty International viedla kampaň proti vzneseniu tohto obvinenia v ich prípade a považuje obidve ženy odpykávajúce si dvojročný trest odňatia slobody v pracovnom tábore za väzenkyne svedomia.