Ruský zákon o zákaze propagácie homosexuality je útokom na slobodu prejavu

Ruský parlament v prvom čítaní podporil návrh zákona, ktorý zakazuje „propagáciu homosexuality medzi maloletými“.  Podľa Amnesty International zákon v tejto podobe porušuje základne ľudské práva a je v rozpore s medzinárodnými záväzkami krajiny na ochranu LGBTI (lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych) ľudí.

V prvom čítaní štátna duma hlasovala takmer jednomyseľne v prospech kontroverzného opatrenia a iba jeden poslanec bol proti a ďalší sa zdržal hlasovania. Zákon by vo federálnom práve považoval “propagáciu homosexuality medzi maloletými” za právny delikt  s pokutami až do výšky 500 000 rubľov (16 550 eur).

“Tento zákon je útokom na právo na slobodu prejavu,” upozornil zástupca riaditeľa programu pre Európu a strednú Áziu Amnesty International David Diaz-Jogeix. V ruskom práve neexistuje definícia toho, čo predstavuje „propagáciu homosexuality“,  a preto sa zákon môže ľubovoľne interpretovať. Budú trestať ľudí za to, čo je úplne legitímne – byť tým, kým sú.

„Tento zákon naďalej stigmatizuje LGBTI ľudí, vrátane detí a znemožňuje im prístup k informáciám, ktoré by mohli byť dôležité pre ich zdravie,“ povedal Diaz-Jogeix. Mylne predpokladajú, že k najlepšiemu morálnemu, duchovnému a psychickému vývoju detí dochádza tak, že im je odopieraný prístup k pomoci a informáciám, ktoré im môžu pomôcť prijímať podložené, samostatné a zodpovedné rozhodnutia. Je to nespravodlivý zákon.”

Okrem toho by tento zákon popieral rovnosť LGBTI ľudí pred zákonom, tým že by obmedzoval činnosti LGBTI aktivistov a aktivistiek, ktorí sú už aj v súčasnosti napádaní. LGBTI aktivisti a aktivistky  v piatok zorganizovali „Bozkávací protest“ pred budovou dumy. Podporovatelia zákona bozkávajúce páry zahádzali vajíčkami a slovne ich napádali. Polícia údajne zadržala 20 LGBTI aktivistov a aktivistiek.

„Polícia opäť neadekvátne nasmerovala svoju silu proti nesprávnym ľuďom. LGBTI aktivisti a aktivistky neboli pre nikoho hrozbou; nevyvolávali nenávisť a násilie. Boli tam, aby ukázali svoje právo na slobodu prejavu svojich vzájomných citov. Majú nárok na toto právo a ochranu pred násilím, ako ktokoľvek iný, “ dodal Diaz-Jogeix.