Trest smrti problém obchodu s drogami nevyrieši

Amnesty International apelovala na krajiny ASEANu (Združenie národov juhovýchodnej Ázie), aby nerozširovali používanie trestu smrti v snahe potlačiť obchod s drogami. “Obavy zo šírenia drog sú opodstatnené, no skúsenosť nepotvrdzuje, že by ho trest smrti účinne potláčal,” konštatuje organizácia. Naopak, trest smrti len rozširuje rady životov, ktoré obchod s drogami zničil. Najvyšší trest so sebou navyše nesie riziko justičných omylov. Reakciu Amnesty International vyvolali vyhlásenia predstaviteľov niektorých vlád – Indonézskej, Thajskej a Filipínskej – o treste smrti ako účinnom prostriedku pre boj s obchodom s drogami.

V deviatich z desiatich členov ASEANu možno obchod s drogami trestať smrťou. Vyhlásenia velebiace trest smrti podľa Amnesty International zrejme predznamenávajú ďalší nárast už teraz vysokého počtu popráv v týchto krajinách. Pred mesiacom volal po častejšom používaní trestu smrti voči obchodníkom s drogami indonézsky prezident Megawati Sukarnoputri. Trest smrti je ale obzvlášť nebezpečným nástrojom v krajinách, kde existuje riziko nespravodlivých súdnych procesov. V septembri 2000 indonézska Komisia pre ľudské práva upozornila na prípad Saka bin Juma, ktorý bol mučený a ktorému nebolo umožnené, aby ho pred súdom zastupoval právnik. Sám potom nedokázal podstúpiť odvolaciu procedúru. Momentálne čaká na vynesenie rozsudku. Viac ako polovica štátov zrušila trest smrti. “Dúfame, že aj krajiny juhovýchodnej Ázie sa pripoja k tejto väčšine a dajú tak najavo rešpekt voči ľudským právam,” dodáva Amnesty International.