Turecko: Zabráňte neprimeranému použitiu policajnej sily proti študentom protestujúcim v Ankare

Organizácia Amnesty International vyzýva úrady, aby umožnili nerušené pokračovanie v pokojných protestoch v Ankare, po opakovane neprimeraných policajných zásahoch proti študentom protestujúcim proti výstavbe cesty v areáli miestnej univerzity.

Policajné orgány neprimerane zasiahli dňa 18., 21. a 26. októbra 2013 proti študentom, akademikom a miestnym obyvateľom protestujúcim proti vyrúbaniu tritisíc stromov ako súčasti výstavby miestnej diaľnice. Poriadková polícia použila proti pokojným demonštrantom slzotvorný plyn, dymovnice a gumové projektily.

V piatok, 28. októbra v podvečerných hodinách, nákladné automobily a ťažké stroje začali pracovať na výstavbe diaľnice cez les, ktorý je súčasťou areálu Technickej univerzity Stredného východu (ODTÜ). Akademická pracovníčka, ktorá sa nachádzala na tomto mieste v čase okolo 22:30, oznámila Amnesty International, že policajné jednotky použili veľké množstvo slzotvorného plynu, najprv mieriac na zem a následne priamo na 20 demonštrantov, ktorí sa pokúsili vstúpiť do areálu univerzity. Tiež oznámila Amnesty International, že bola plynovým kanistrom zasiahnutá do nohy a ďalšia osoba bola zasiahnutá do ruky gumeným projektilom.

Podľa očitých svedkov sa v pondelok 21. októbra zišla skupina niekoľkých stoviek študentov a akademických pracovníkov na plánovanom „proteste s výsadbou nových stromov“ pri jednej zo vstupných brán do areálu univerzity, aby symbolicky nahradili stromy, ktoré zničili stavbári. Okolo 21:00 večer bolo stále pri bráne niekoľko stoviek protestujúcich. Jeden z očitých svedkov poznamenal, že konflikty nastali, až keď skupina neznámych osôb v civile napadla niekoľkých protestujúcich, čím podnietila malú skupinu protestujúcich k hádzaniu kameňov smerom k policajným jednotkám. Následne policajné jednotky zasiahli neprimeraným spôsobom, pričom použili slzotvorný plyn a dymovnice, aby rozohnali demonštrantov, pričom niekoľkých zranili.

Policajné jednotky opäť použili neprimeranú silu v sobotu okolo 19:00 večer, aby rozohnali skupinu okolo 500 študentov, ktorí sa pokúšali zahájiť protestný pochod medzi dvomi bránami univerzitného areálu. Očití svedkovia sa vyjadrili, že polícia vyzvala demonštrantov, ktorí skandovali rôzne heslá, aby sa rozišli, ale následne okamžite použila slzotvorný plyn a vodné delá, pričom protestujúci nemali možnosť reagovať na danú výzvu. Počas nasledujúcich hodín sa protestujúci niekoľkokrát zhromaždili, následne však boli násilne rozhnaní. Okolo 22:00 večer policajné jednotky údajne zbili jedného zo študentov a hodili ho do horiacich barikád. Študent utrpel vážne poranenia hlavy a na tele má popáleniny druhého a tretieho stupňa.

To, že úrady a policajné jednotky odmietajú právo študentov a akademických pracovníkov ODTÜ na pokojné protesty a pokračujú v nadmernom používaní sily naznačuje, že z dôsledkov protestov spojených s parkom Gezi si nevyvodili žiadne poučenie.

Amnesty International vyzýva turecké úrady, aby zabezpečili rešpektovanie práva študentov a akademických pracovníkov na slobodu zhromažďovania sa, a aby zabezpečili, že poriadkové sily už viac nepoužijú neprimeranú silu proti protestujúcim. Obvinenia z policajného násilia musia byť prešetrené a zodpovední musia byť postavení pred súd.