Maratón písania listov: Vážne zranený policajtmi pri protestoch v Turecku

Hakan Yaman z Istanbulu bol v júni 2013 pri návrate zo zamestnania vážne zranený políciou, ktorá predpokladala, že je účastníkom demonštrácie, ktorá sa konala v blízkosti jeho bydliska. Mal zlomenú lebku, nos, kľúčnu kosť a čeľusť. Prišiel tiež o oko. Za tento čin nebol doteraz nikto potrestaný. Amnesty International považuje použitie hrubej sily a násilia zo strany tureckej polície pri potláčaní nenásilných protestov za výrazné porušenie práva na slobodné zhromažďovanie sa a slobodu prejavu.

Žiadajte dôsledné vyšetrenie prípadu Hakana Yamana a postavenie pacháteľov trestných činov pred spravodlivý súd podpisom listu, ktorý za Vás odošleme tureckému ministrovi spravodlivosti:

Vážený pán minister,

dovoľte mi obrátiť sa na Vás v mene Amnesty International Slovensko a vyjadriť moje hlboké znepokojenie nad prípadom Hakana Yamana, ktorého vážne zranila polícia počas jeho návratu domov v Istanbule, v júni 2013. Autority boli presvedčené, že Hakan sa zúčastnil neďalekej demonštrácie.

Podľa Amnesty International je excesívne používanie násilia, ako tomu bolo v prípade tureckej polície, ktorá takto potlačila pokojné protesty, jasným znakom porušenia práva na slobodné zhromažďovanie sa a takisto aj práva na slobodu slova.

Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti, Vás, pán minister, s úctou žiadam o zabezpečenie nasledovného:

•   prípad Hakana Yamana bude subjektom presného, dôkladného a nezávislého vyšetrovania,
•   zabezpečenie spravodlivého procesu pre páchateľov.

Ďakujem za venovanie Vašej pozornosti tejto dôležitej téme.

S úctivým pozdravom,

[[petition-15]]