USA: Dalšie odhalenia o mučení

Condoleezza Riceová v roku 2002 schválila techniku simulovaného topenia (tzv. waterboarding) – informovala o tom Vybraná senátna komisia pre spravodajské služby.

Ako poradkyna bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha v oblasti národnej bezpecnosti, Riceová dala CIA ústny súhlas na vypocúvanie údajného clena al-Kájdy použitím tejto a iných tzv. “posilnujúcich” techník. Schválenie bolo podmienené tým, že Oddelenie spravodlivosti urcí metódy požadované CIA za legálne.

Amnesty International (AI) tvrdí, že tieto a dalšie zverejnené informácie o vypocúvacích praktikách USA zdôraznujú potrebu zriadenia nezávislej vyšetrovacej komisie. Prezident Obama uviedol, že na prešetrenie vypocúvacích praktík podporí dvojstranícky kongresový proces, co AI uvítala.

Prezident Obama tiež naznacil, že minister spravodlivosti USA posúdi, ci budú stíhaní ludia zodpovední za tvorbu právneho rámca, ktorý povoloval spomínané metódy.
“Mucenie je už dlho považované za porušenie národného i medzinárodného práva. Amnesty International uvítala vyhlásenia prezidenta Obamu, že ide o právny problém, a nie len politické rozhodnutia. Amnesty tiež nalieha, aby všetci, ktorí sú zodpovední za mucenie, boli postavení pred súd,“ povedala Susan Lee.
Informácie o úlohe Condoleezzy Riceovej v prípade Abu Zubaydah-a v júli 2002 sú súcastou casového sledu opisujúceho vznik a schválenie drsného vyšetrovacieho programu CIA na najvyššej úrovni v Bielom dome.

Nové odhalenia boli publikované len den po tom, co Senátna komisia ozbrojených služieb (Senate Armed Services Committee) vydala 232-stranovú správu s podrobnostami o priamej súvislosti medzi drsným programom vypocúvania CIA a zneužívaním väznov na americkej základni v Guantánamo Bay na Kube, v Afganistane a v irackej väznici Abú Ghraib.

„Takmer každý den vypláva na povrch dalšia správa, dalšie memo, dalšie svedectvo alebo iný osobný príbeh a pridáva sa k dôkazom o tom, že vládni predstavitelia obchádzali absolútny zákaz mucenia a iného krutého neludského alebo ponižujúceho zaobchádzania,” povedala Susan Lee.

“Kolko dalších dôkazov potrebujeme, aby americkí lídri zacali konat? Je na case dodržiavat medzinárodné právo a prisúdit zodpovednost.“

“Amnesty International nalieha na prezidenta Obamu a Kongres USA, aby urýchlene zriadili nezávislú vyšetrovaciu komisiu, ktorá by mala silu zákona, právomoc predvolania a dostatocné financné prostriedky na to, aby plne preskúmala mucenie a iné zlé zaobchádzanie so zadržanými pocas tzv. „vojny proti terorizmu“.

Pozrite si video z kampane proti muceniu s názvom „Unsubscribe“: