USA slabo preveruje cudzincov, ktorí v krajine absolvujú vojenský výcvik

Washington, DC (24.5.2002) – Amnesty International upozornila, že sa USA školením cudzích vojakov a policajtov, ktoré je opradené rúškom tajomstva, vystavuje riziku nepriamej účasti na porušovaní ľudských práv

Organizácia vydala správu, podľa ktorej boli v USA školení členovia bezpečnostných jednotiek Kolumbie, Indonézie a Rwandy, ktorí sa dopustili vážneho porušovania ľudských práv. Správa prízvukuje význam transparentnosti a zodpovednosti. „Naliehavosťvojny s terorizmom nesmie USA zaslepiť natoľko, aby poskytovali vojenský výcvik s ešte väčšou nedbanlivosťou ako letecké školy. Zahraniční účastníci vojenských kurzov sú preverovaní len minimálne,“ skonštatovala Sharon Burkeová, z Amnesty International v USA.
V Spojených štátoch je každoročne na vojenskom výcviku najmenej 100 tisíc cudzích vojakov z viac ako 150 krajín. Ich pobyt stojí desiatky miliónov dolárov. Po 11.septebri 2001 počet účastníkov vojenských výcvikov ešte vzrástol. Výskum Amnesty International ukázal, že na niektorých vojenských školách je súčasťou výcviku aj výchova k ľudským právam. Na mnohých školách však cudzí vojaci takýto tréning vôbec nedostanú.