Úspešný ročník Maratónu písania listov 2012

Na podporu nespravodlivo väznených sme vyzbierali rekordných takmer 3000 listov. To je výsledok Maratónu písania listov, tradičnej akcie, ktorú Amnesty International v decembri organizuje na celom svete. Maratón písania listov organizovali aktivistické skupiny v Banskej Bystrici a v Prievidzi, do akcie sa zapojila aj Bratislava. Spolu sa zoorganizovalo 13 akcií a vyzbieralo sa 2877 podpisov. Najviac listov vyzbierali aktivistky v Prievidzi, k výbornému výsledku prispeli väčšou polovicou, čo je 1558 podpisov.

V rámci Maratónu sme zbierali listy pod štyri prípady: pod prípad ľudskoprávneho právnika Gao Zhishenga, ktorý pre svoje aktivity v oblasti ľudských práv bol vystavený násilnému zmiznutiu, mučeniu a väzeniu. Druhým prípadom bol prípad 15-ročnej Márie Isabel Franco z Guatemaly, ktorej prípad znásilnenia a zabitia nebol dodnes vyšetrený.   Tretím prípadom je prípad bieloruského aktivistu a riaditeľa ľudsko-právnej mimovládnej organizácie Viasna v Bielorusku Alesa Bialatského. a posledným prípadom je prípad komunity Bodo bojujúcich za vyčistenie povodia delty rieky Niger znečistenej únikmi ropy.

Ľudia na Slovensku najčastejšie podporovali africkú komunitu Bodo postihnutú únikmi ropy a tiež sa podpisovali za dosiahnutie spravodlivosti pre Máriu Isabel Franco. Ľudia v Bratislave, Banskej Bystrici, Krupine, Kysuckom Novom Meste, a v Prievidzi podpisovali nielen listy, ale písali aj súkromne odkazy a pozdravy.

Celosvetové výsledky Maratónu 2012 nie sú úplne známe, ale predpokladá sa, že ľudia na celom svete napísali a poslali na pomoc nespravodlivo väzneným skoro milión a pol listov.

Maratón písania listov, je akcia, ktorú organizuje AI 10. decembra , a ktorá spája ľudí už niekoľko rokov po celom svete. Každý rok sa počas tejto akcie ľudia na celom svete spoja, aby žiadali rešpektovanie, ochranu a naplnenie práv jednotlivcov a preukázali solidaritu s ľuďmi, ktorí trpia porušovaním ľudských práv.