Ako darovať 2 % z daní

2% z Vašich daní môžu pomôcť 100% snahe Amnesty International.

Všetky praktické informácie a pokyny pre darovanie 2% nájdete nižšie.

Ak ste zamestnaný/á:

Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré dostanete od Vášho zamestnávateľa spolu s predvyplneným formulárom nižšie, doručte do 30.4.2019 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

Ak si podávate daňové priznanie sami:

Vyplnené daňové priznanie(pred-vyplnené formuláre nájdete nižšie) doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania(zvyčajne do 31.3.2019 ) na daňový úrad podľa Vášho bydliska a nezabudnite v tomto termíne aj zaplatiť daň z príjmov. Môžete využit aj aplikáciu na podanie online daňového priznania.

Ak ste právnická osoba:

Ak ste v roku 2018 až do termínu na podanie daňového priznania v roku 2019 (zvyčajne do 31.3.2018) NEDAROVALI financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba Amnesty), tak môžete poukázať iba 1% z dane – vyznačte v daňovom priznaní, že poukazuje iba 1% z dane. Ak ste však v uvedenom období DAROVALI financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel, tak môžete poukázať 2% z dane – vyznačte v daňovom priznaní, že poukazuje 2% z dane.

2% z dane nie sú pre Vás daňou naviac. Vy môžete rozhodnúť o tom, že časť už zaplatenej dane neskončí v štátnom rozpočte, ale bude prevedená v prospech neziskovej organizácie ako Amnesty.

Naše údaje sú:

Právna forma: občianske združenie
Obchodné meno: Amnesty International Slovensko
Ulica: Štefánikova
Číslo:16
PSČ: 811 04
Obec: Bratislava

Bližšie informácie a formuláre nájdete tiež na rozhodni.sk/poukazatel prípadne nás kontaktujte na čísle 0908 700302 alebo emailom na amnesty@amnesty.sk . Veľmi radi Vám pomôžeme.

Vaša podpora nám pomohla aj v roku 2018!

1. Turecko: prepustenie Tanera Kilica z väzenia – Viac než milión ľudí (takmer 1000 z nich bolo zo Slovenska) podpísalo výzvy Amnesty International za prepustenie čestného predsedu AMNESTY Turecko Tanera Kilica a ďalších zadržaných obhajcov a obhajkýň ľudských práv. Taner bol v auguste 2018 po 14 mesiacoch prepustený.

2. Salvádor: Teodora Vasquezová je na slobode – Za jej prepustenie sme bojovali od roku 2015. Teodora bola odsúdená na 30 rokov (a odsedela si 10 rokov) za to, že porodila mŕtvy plod. Interrupcie sú v Salvádore nelegálne a Teodora bola obvinená zo zabitia.

3. Moldavsko, Ukrajina: nové ľudskoprávne osnovy pre školy – Podarilo sa to vďaka neúnavnej snahe našich kolegov z ukrajinskej a moldavskej AMNESTY.

4. Sudán: zrušenie rozsudku smrti pre Nouru Hussein – Noura Hussein bola za zabitie v sebaobrane pri pokuse o znásilnenie odsúdená na smrť v máji 2018. K prípadu Noury nazbierala AMNESTY tisícky podpisov a Nouru sa podarilo zachrániť.

5. Benin: 14 trestov smrti bolo zmiernených – Iniciovali sme náročné rokovania, ktoré vyústili do zmiernenia viacerých rozsudkov smrti.

6. Mjanmarsko: primálo dobrých správ, ale predsa – AMNESTY sa už dlho usiluje o prepustenie viacerých nespravodlivo odsúdených väzňov svedomia. To sa podarilo po prezidentských amnestiách. Na slobodu sa dostali Dumdaw Nawng Lata, Langjaw Gam Senga a Lahpai Gama.

7. Bosna a Hercegovina: viac spravodlivosti pre obete zločinov – Ústavný súd v Bosne a Hercegovine rozhodol, že obete vojnového znásilňovania a ostatné civilné obete vojny nebudú musieť platiť trovy konania v prípadoch, keď im bude odopreté vyplatenie odškodnenia. Za toto rozhodnutie bojovala AMNESTY a TRIAL International dlho. Veríme, že sa vďaka nemu viac ľudí odhodlá požadovať spravodlivosť a odškodnenie za zločiny, ktoré na nich boli spáchané.

8. Malajzia: oslobodenie karikaturistu Zunara – posledné tri roky sme organizovali intenzívnu kampaň za jeho prepustenie. Zunar bol v auguste 2018 konečne prepustený.

9. Čad: prepustenie online aktivistu Mahadina – Tadjadine Mahamat Babouri, známy ako Mahadine, bol uväznený za kritický status na facebooku. Hrozilo mu celoživotné väzenie. Vďaka celosvetovej podpore, ktorú Mahadine dostal v rámci Maratónu písania listov, bol v apríli 2018 prepustený na slobodu po 18 mesiacoch väzenia.

10. Palestínske územie: Ahed Tamimi prepustená – Prepustenie palestínskej detskej aktivistky, ktorú uväznila izraelská armáda za postrkovanie, fackovanie a kopanie do dvoch ťažko ozbrojených vojakov v ochrannej výzbroji, bola v auguste 2018 vítanou správou.

11. Írsko: víťazstvo pre ženské práva – Výsledok referenda zvrátil ústavný zákaz interrupcií. O výsledok referenda sa zaslúžilo množstvo aktivistov a aktivistiek, ako aj organizácií, medzi ktorými nechýbala AMNESTY.

12. Rusko: Aslan Jandiev je v poriadku – Podľa našich posledných informácií od jeho právnikov, je Aslan v poriadku a po vydaní slovenskými úradmi do Ruska nebol vystavený mučeniu ani inému zlému zaobchádzaniu. Navyše získal prístup k zdravotnej starostlivosti, čo bola jedna z našich požiadaviek. Aslana Jandieva Slovensko vydalo v čase, keď sa jeho zdravotný stav značne zhoršil.

13. EÚ: Zastavme roboty na zabíjanie – Európsky parlament zareagoval na naše výzvy a presadil rezolúciu o medzinárodnom zákaze autonómnych zbraňových systémov. Tá by sa mala pričiniť o zastavenie vývoja, šírenia a využívania robotov, ktoré sú schopné vyberať ciele na zabitie bez zásahu človeka.

14. Vietnam: „Mother Mushroom“ (Matka Huba) prepustená – Vietnam väzní kritikov a kritičky režimu čoraz častejšie. Prepustenie Me Nam po dva a pol roku väzenia je skvelou správou, pri ktorej si však treba uvedomiť, že podmienkou jej prepustenia bolo opustenie krajiny. Viac ako 100 ľudí stále trpí vo väzení len preto, že si uplatnili svoje právo na slobodu prejavu.

Ďakujeme vám a tešíme sa na spoločný boj za ľudské práva v roku 2019.

Viac o našich úspechoch, ale aj o tom, prečo náš boj za ľudské práva musí pokračovať s ešte väčšou intenzitou, si môžete prečítať v angličtine TU

Ženské obrankyne ľudských práv z Maratónu písania listov môžete stále podporiť svojím podpisom!

Ďakujeme Vám!

Podobné články

Fotky rakety a kazetovej ... Amnesty International zverejnila fotky riadenej strely vyrobenej v USA a kazetovej munície, ktorou bola vyzbrojená. Fotky boli zrejme odfotené po útoku na údajný výcvikový tábor al-Káidy v
Podporujeme Dúhový Prid...   Aj tento rok sa aktivistky a aktivisti Amnesty International Slovensko zúčastnili Dúhového Pride Bratislava 2014 a podporili tak rozmanitosť a rovnaké zaobchádzanie s LGBTI ľuďmi a ich práva
Nobelova cena mieru bola ... Súčasný juhokórejský prezident Kim Dae Jung je bývalý väzeň svedomia, ktorému hrozil trest smrti. Po prevzatí prezidentských právomocí prisžúbil, že v Južnej Kórei vykoná reformy, ktoré zlepšia
Slovenským hudobníkom n...     Pri príležitosti 20.výročia vzniku Amnesty International na Slovensku, najväčšej ľudskoprávnej organizácie, sa uskutočnil rad hudobných a kultúrnych podujatí  v hlavnom meste a v Banskej Štiavnici.  Koncom mája návštevníci a
Mjanmarsko: Verdikt viny ...   V reakcii na správu, že novinári Reuters Wa Lone a Kyaw Soe Oo boli odsúdení k siedmym rokom väzenia po tom, ako boli uznaní vinnými z
Vrah Anny Politkovskej od...   Bývalý policajt Dmitrij Pavljučenkov bol ruským súdom odsúdený k 11 rokom väzenia za podiel na vražde novinárky Anny Politkovskej z roku 2006. Amnesty International verdikt súdu
Belehrad Pride 2010 ̵... Belehrad Pride 2010 sa konal 10. októbra. Išlo vôbec o prvý pochod tohto druhu za posledné desaťročie v Belehrade. Deň predtým nacionalistické organizácie a zástupcovia srbského pravoslávneho
Jeremy Irons hovorí o tr... Je správne popraviť človeka? Video tu.      Viac o kampani Trest smrti.
Ľudské práva v tieni b...   blog napísali Kamila Gunišová a Lucia Bernátová z Amnesty International Slovensko, 19.11.2015   Postaviť sa k tomu čo sa stalo trinásteho novembra sa dá rôznymi spôsobmi. Naši
Dvanásťbodový program ... Amnesty International vyzýva všetky vlády sveta, aby uplatňovali zásady Dvanásťbodového programu Amnesty International na prevenciu mučenia.   AI vyzýva všetkých jednotlivcov i organizácie, aby sledovali či sa