Amnesty International odsudzuje český pochod proti Rómom

Po víkendovom pochode neonacistov v českom meste Přerov vyzýva Amnesty International českú vládu, aby rázne vystúpila proti podnecovaniu diskriminácie, nenávisti a násilia.

Pravicové skupiny Národný odpor a Autonómni nacionalisti zorganizovali cez víkend pochod cez rómsku štvrť Přerova. Niekoľko dní pred pochodom na internetovej stránke vyzývali sympatizantov, aby sa pripojili k pochodu proti „cigánskemu terorizmu“ označujúc rómsku komunitu za „parazitujúcu“.

Pochod sa začal s viac ako 500 demonštrantmi z celého Česka, ktorí okrem rôznych protirómskych hesiel vykrikovali aj “Česi poďte s nami“. Výzvy neonacistov počúvlo niekoľko okoloidúcich, ktorí sa pridali k pochodu.

Pochod pozorovali aj výskumníci Amnesty International. AI roky bojuje proti diskriminácii Rómov a zdokumentovala viaceré útoky na rómskych obyvateľov ako aj celé komunity. Časté sú prípady diskriminácie Rómov v prístupe k vzdelaniu a zdravotníckym službám.

„Dni pred Medzinárodným dňom Rómov (8.apríl) musí rómska komunita Přerove prežívať za zatvorenými dverami, v strachu o bezpečnosť svojich detí,“ povedal Fotis Filippou, výskumník AI pre Českú republiku.

„Bojíme sa o vlastný život,“ hovorí jedna zo žien, ktorá v rómskej štvrti býva už 16 rokov. „Predtým sme 26 rokov bývali v časti s väčšinovým obyvateľstvom a žili sme v harmónii,“ dodáva. Zároveň tvrdí, že tak tomu bolo na začiatku aj vo štvrti, kde sa uskutočnil pochod – spolužitie však netrvalo dlho. „Dnes tu žije 100 percent Rómov,“ hovorí.

Ďalšia zo žien dodáva: „Ako mám vysvetliť svojim deťom, že sa v taký pekný deň nemôžu ísť hrať von?“

Na pochod neonacistov dozeralo viac ako 700 policajtov vrátane antikonfliktnej jednotky. Situáciu monitoroval aj tím z helikoptéry. Demonštranti napádali policajtov kameňmi, dlaždicami či po domácky vyrobenými výbušninami. Polícia zatkla viac ako 30 demonštrantov.

„Obhajovanie nenávisti, ktorá vyvoláva diskrimináciu, nepriateľstvo a násilie je ďaleko za hranicami slobody prejavu, ktorá je zakotvená v medzinárodnom práve. Česká vláda a politici musia rázne odsúdiť násilie a podnecovanie k násiliu proti hocijakej skupine obyvateľstva,“ povedal Fotis Filippou.