Amnesty na Festivale Slobody

Amnesty International Slovensko sa zúčastní  Festivalu slobody v Bratislave, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Vo vybrané dni aktivisti a aktivistky bratislavskej skupiny organizujú infostánok, v ktorom sa dozviete viac o súčasných bojovníkov a bojovníčkach za slobodu a demokraciu.

Jedným z nich je saudskoarabský aktivista Raif Badawi, ktorý založil internetovú stránku, ktorej cieľom bolo umožniť kritickú diskusiu o politike a islame. V máji tohto roku  bol kvôli tomu odsúdený na 10 rokov väzenia a 1000 rán bičom. Jeho žena a tri deti po vynesení rozsudku opustili krajinu. Apel za jeho prepustenie môžete podpísať v stredu, 12.11 na slávnostnom otvorení festivalu o 18.00h v Dome Kultúry Dúbravka, kde sa bude premietať film Walesa, človek z nádeje.

Za prepustenie čínskej aktivistky Ping Liuovej budeme zbierať podpisy vo štvrtok 13.11 o 18.00h v DK Dúbravka počas filmu Magický hlas rebelky. Prípad len potvrdzuje používanie podobných praktík rozdielnych režimov na umlčanie disidentu. Marte Kubišovej, ktorej je film  venovaný, bola počas normalizácie zakázaná  umelecká činnosť. Čínska aktivistka chcela od svojej vlády len väčšiu transparentnosť, za čo bola odsúdená na šesť a pol roka väzenia. Naši aktivisti a aktivistky vám o oboch prípadoch povedia viac aj pred divadelným predstavením “Přelíčení” v piatok 14.11 o 19:00h a v nedeľu 16.11 v KC Dunaj na diskusii “Naša cesta ku slobode” o 20.00h. Zároveň sa zúčastnia spomienky na pochod študentov pri pamätnej tabuli na Šafárikovom námestí.

.

Amnesty International sa pred rokom 1989 angažovala v prípadoch takmer 400 ľudí v Československu. Medzi inými aj v prípadoch Václava Havla, Ivana Jirouse, Dany Němcovej či Miroslava Kusého. Dokumentovala prípady porušovania slobody prejavu, obmedzovania slobody pohybu a podmienky vo väzení. Režim vnímal Amnesty International ako hnutie vyvolávajúce rozkol v komunistickom svete, ktorého účelom bolo infikovať do vedomia ľudí názor, že v Československu sú porušované ľudské práva a občianske slobody.

Medzi naše aktivity patrila účasť na súdnych procesoch, posielanie urgentných apelov a listov vláde, verejné akcie na podporu väzneným a materiálna pomoc rodinám perzekvovaných. Väzenkyňou svedomia Amnesty International bola aj známa sociologička a publicistka Jiřina Šiklová, ktorá povedala: ,,Ja si veľmi vážim Amnesty International, viem, ako pomáha na vlastnej koži a viem, akú to má cenu pre ľudí, ktorí sú zatvorení. Táto organizácia zohrala v rámci 20. storočia veľký význam a zohráva ho naďalej…je to jeden z takých humanitárnych odkazov, ktorý môžeme predávať ďalej.“

Podobné články

Deň ľudských práv ... Maratón písania listov, je akcia, ktorú organizuje AI 10. decembra , a ktorá spája ľudí  už niekoľko rokov po celom svete. Každý rok sa počas tejto akcie
100 spôsobov ako Trump p...   Pri príležitosti sobotňajších prvých 100 dní od nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta USA, Amnesty International zostavila zoznam, ktorý popisuje 100 spôsobov, ako sa Trumpova administratíva
Medzinárodný trestný s... Ani viac ako päťdesiat rokov po Norimberskom a Tokijskom tribunáli, krajiny nedosiahli spravodlivosť v prípadoch miliónov obetí genocíd, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Rímsky štatút Medzinárodného
Nigéria: Satelitné sní...   Družicové snímky publikované Amnesty International prinášajú šokujúce dôkazy o rozsahu útoku Boko Haram z minulého týždňa na mestá Baga a Doron Baga. Snímky nasnímané pred a po útoku
EÚ: Historické hlasovan...   Európsky parlament prvý krát v histórii hlasoval za spustenie článku 7 Zmluvy o EÚ, ktorý by mohol obmedziť hlasovacie práva Maďarska v Európskej rade.  Amnesty International opakovane
Pomôžte ženám v Bosne... Tisícky žien a dievčat bolo znásilnených v Bosne a Hercegovine počas vojny v rokoch 1992-1995. Obete boli často zneužívané až extrémne brutálnym spôsobom, mnohé často držali vo
JAR: Africké štáty mus...   Podľa Amnesty International bolo zasadnutie OSN na vysokej úrovni venované otázke albinizmu v Afrike, ktoré sa konalo  dňa 8. novembra v Pretórii, Juhoafrickej republike, kľúčovú príležitosť na ukončenie
Nobelova cena za mier: za... Salil Shetty, generálny tajomník Amnesty International, komentuje udelenie Nobelovej ceny za mier Organizácii pre zákaz chemických zbraní:   „Je to zaslúžený víťaz a voľba, ktorá potvrdzuje medzinárodné princípy
EÚ sa musí postaviť za... Amnesty International žiada Európsku úniu, aby reagovala na obvinenia angolskej vlády voči ochrancom ľudských práv. Desiateho júla angolská vláda verejne napadla niektoré národné a medzinárodné organizácie v
Irene Khan: Reakcie na ú... MADRID-Generálna tajomníčka Amnesty International Irene Khan vyzvala na madridskej Konferencii o demokracii, terorizme a bezpečnosti medzinárodnú komunitu na boj proti zneužívaniu sily zo strany ozbrojených skupín.

Nechajte nám komentár