Amnesty na Festivale Slobody

Amnesty International Slovensko sa zúčastní  Festivalu slobody v Bratislave, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Vo vybrané dni aktivisti a aktivistky bratislavskej skupiny organizujú infostánok, v ktorom sa dozviete viac o súčasných bojovníkov a bojovníčkach za slobodu a demokraciu.

Jedným z nich je saudskoarabský aktivista Raif Badawi, ktorý založil internetovú stránku, ktorej cieľom bolo umožniť kritickú diskusiu o politike a islame. V máji tohto roku  bol kvôli tomu odsúdený na 10 rokov väzenia a 1000 rán bičom. Jeho žena a tri deti po vynesení rozsudku opustili krajinu. Apel za jeho prepustenie môžete podpísať v stredu, 12.11 na slávnostnom otvorení festivalu o 18.00h v Dome Kultúry Dúbravka, kde sa bude premietať film Walesa, človek z nádeje.

Za prepustenie čínskej aktivistky Ping Liuovej budeme zbierať podpisy vo štvrtok 13.11 o 18.00h v DK Dúbravka počas filmu Magický hlas rebelky. Prípad len potvrdzuje používanie podobných praktík rozdielnych režimov na umlčanie disidentu. Marte Kubišovej, ktorej je film  venovaný, bola počas normalizácie zakázaná  umelecká činnosť. Čínska aktivistka chcela od svojej vlády len väčšiu transparentnosť, za čo bola odsúdená na šesť a pol roka väzenia. Naši aktivisti a aktivistky vám o oboch prípadoch povedia viac aj pred divadelným predstavením “Přelíčení” v piatok 14.11 o 19:00h a v nedeľu 16.11 v KC Dunaj na diskusii “Naša cesta ku slobode” o 20.00h. Zároveň sa zúčastnia spomienky na pochod študentov pri pamätnej tabuli na Šafárikovom námestí.

.

Amnesty International sa pred rokom 1989 angažovala v prípadoch takmer 400 ľudí v Československu. Medzi inými aj v prípadoch Václava Havla, Ivana Jirouse, Dany Němcovej či Miroslava Kusého. Dokumentovala prípady porušovania slobody prejavu, obmedzovania slobody pohybu a podmienky vo väzení. Režim vnímal Amnesty International ako hnutie vyvolávajúce rozkol v komunistickom svete, ktorého účelom bolo infikovať do vedomia ľudí názor, že v Československu sú porušované ľudské práva a občianske slobody.

Medzi naše aktivity patrila účasť na súdnych procesoch, posielanie urgentných apelov a listov vláde, verejné akcie na podporu väzneným a materiálna pomoc rodinám perzekvovaných. Väzenkyňou svedomia Amnesty International bola aj známa sociologička a publicistka Jiřina Šiklová, ktorá povedala: ,,Ja si veľmi vážim Amnesty International, viem, ako pomáha na vlastnej koži a viem, akú to má cenu pre ľudí, ktorí sú zatvorení. Táto organizácia zohrala v rámci 20. storočia veľký význam a zohráva ho naďalej…je to jeden z takých humanitárnych odkazov, ktorý môžeme predávať ďalej.“

Podobné články

Svet dáva málo pozornos... Minulý rok Vyšetrovacia komisia OSN započala vyšetrovanie porušovania ľudských práv v Severnej Kórei.  Mnohé zistenia komisie korešpondujú so zistenia  Amnesty International o rozšírenom a systematickom porušovaní ľudských
Pri uplatňovaní trestu ... Amnesty International dnes vydala dokument, v ktorom kritizuje rasové predsudky pri uplatňovaní trestu smrti v USA. „Prezident Bush vyhlásil, že USA budú vždy stáť na strane spravodlivosti.
Deň pre Darfúr v Košic... Už tretí rok sa uskutočnil 3. globálny deň pre Darfúr. Situáciu v západnej časti Sudánu ľuďom priblížili aj vranovskí aktivisti AI. Košičania podpisovali petície, v ktorých žiadali
Texas vedie v počte popr... Tromi popravami za posledných 24 hodín Texas a Florida za posledných 24 hodín a ďalšími štyrmi naplánovanými na dnes večer v Texase, bratia Bushovci – guvernéri týchto
Tlačová správa: Viedla...   Amnesty International oceňuje, že slovenské úrady venujú pozornosť prípadu ZŠ Francisciho v Levoči, ktorá v minulosti umiestnila rómskych žiakov do oddelených tried. Organizácia však vyjadrila poľutovanie, že návšteva
Dobrovoľníctvo   Pomáhajte tým, čo viete! Máte skúsenosť v nejakom odbore – dokážete zariadiť, vyrobiť alebo sprostredkovať niečo, čo súvisí s činnosťou AI? Ovládate grafické programy, máte priestory
Irán: splní nový prezi...     Vo svojom prvom prejave nový iránsky prezident Hassan Rúhání prehlásil, že nikdy nezabudne na sľuby, ktoré dal iránskemu ľudu. Amnesty bude sledovať jeho aktivity.
Čad: Prepustenie online ...   TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL   “Prepustenie online aktivistu v dôsledku rozsiahlej globálnej kampane by malo byť prvým krokom k ukončeniu umlčiavania disidentov v Čade,” vyhlásila dnes
Ľudské práva hrou 40 študentov dvoch základných škôl na Dolnej Orave sa s nadšením zahryzlo s nadšením  do dvojdňového workshopu o ľudských právach. Vďaka participatívnym metódam workshopu žiaci mali príležitosť
Krym: Od anexie už uplyn...     De facto úrady na Kryme zlyhali vo vyšetrení sérií únosov a mučení svojich kritikov. Uchýlili sa k nemilosrdnej kampani zastrašovania, ktorá má umlčať disent. Uviedla to Amnesty

Nechajte nám komentár