Autobus Amnesty International smeruje do Ruska

Autobus švajčiarskej sekcie Amnesty International, ktorý je na stodňovom európskom turné, vezie informácie o porušovaní ľudských práv v Ruskej federácii. Ôsmeho augusta popoludní príde do Bratislavy a na Námestí SNP zostane k dispozícii všetkým záujemcom do večera 9. augusta. Potom strávi dva dni v Prešove a dva v Martine. Autobus už prešiel Švajčiarskom, Rakúskom, Slovinskom a Maďarskom. Po Slovensku poputuje do Čiech a Poľska. Cez Ukrajinu, Moldavsko a Bielorusko svoju cestu ukončí v Ruskej federácii.

Tisíce ľudí potom ako si pozrelo výstavu v autobuse podpísalo petíciu adresovanú prezidentovi Ruskej federácie Vladimírovi Putinovi. Požadujú v nej okamžité opatrenia proti kritickej situácii státisícov občanov bývalého ZSSR, väčšinou etnických menšín, ktorým ruské úrady upierajú právo na občianstvo. Koncom decembra 2003 vyprší platnosť bývalých sovietskych pasov, následkom čoho mnoho ľudí zostane bez občianstva a cestovných dokladov. Typickým príkladom je moslimská menšina Meschetov. Podľa Zákona o občianstve, ktorý je v platnosti od roku 1992, má právo na občianstvo Ruskej federácie každý, kto sa pred platnosťou tohto zákona prisťahoval na územie federácie. Mescheti prišli do Ruskej federácie potom, ako v roku 1989 utiekli pred pogromami z Uzbekistanu. Pri presídľovaní ich pred krviprelievaním zo strany miestneho obyvateľstva ochraňovala ruská armáda. Dnes ruské úrady v Krajnodarskom kraji, pod najrôznejšími nelegálnymi zámienkami, upierajú tejto menšine právo na získanie občianstva a následne aj cestovných dokladov. Takejto diskriminácii čelia aj iné etnické menšiny. Znamená to, že nemôžu dostať detské prídavky, ani penziu, neprijmú ich na vysokú školu, majú problémy nájsť si prácu a je pre nich obtiažne zaregistrovať nielen sobáš, ale aj úmrtie. “Ľudia, ktorých sa táto diskriminácia týka nie sú kriminálnici, ani sa ničím neprevinili. Majú iba iné náboženstvo, tradície či zvyky ako väčšina, prípadne sa v Ruskej federácii nenarodili. Je načase, aby vláda Ruskej federácie vydala svojím úradom jasné pokyny a toto prenasledovanie zastavila, ” konštatuje Amnesty International.