Bangladéš: Návraty Rohingov musia byť bezpečné, dobrovoľné a dôstojné

TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL

Generálny tajomník Amnesty International sa stretol s premiérkou Bangladéšu Sheikh Hasinou.

Amnesty International vyzvala vládu v Bangladéši, aby dodržala svoj záväzok, že Rohingovia sa vrátia iba v prípade bezpečných, dobrovoľných a dôstojných podmienok.

Salil Shetty, generálny tajomník Amnesty International, ocenil počas stretnutia s bangladéšskou premiérkou Sheikh Hasinou veľkorysosť, ktorú krajina prejavila viac ako miliónu rohingských utečencov a utečeniek, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy v mjanmarskom Rakhine v dôsledku zločinov proti ľudskosti, ktoré pácha mjanmarská armáda.

“V čase, keď sa mnohé štáty otočili chrbtom ľuďom utekajúcim pred prenasledovaním, Bangladéš ukázal neuveriteľnú veľkorysosť keď otvoril svoje brány pre takmer 700 000 utečencov a utečeniek,” uviedol Salil Shetty.

“Tento akt veľkorysosti ohromne zvýšil krajine reputáciu a dúfame, že Bangladéš bude pokračovať v dodržiavaní svojho záväzku podpory Rohingov až dokiaľ im nebude možné zabezpečiť bezpečný, dobrovoľný a dôstojný návrat.”

Salil Shetty taktiež znovu zdôraznil pozíciu Amnesty International, že mjanmarská armáda musí niesť zodpovednosť za svoje zločiny proti ľudskosti, ktoré páchala na Rohingoch.

Počas návštevy utečeneckého tábora v oblasti Cox’s Bazar sa Salil Shetty stretol s viacerými utečencami a utečenkami, ktorí a ktoré popísali hrôzy, s ktorými sa museli potýkať. Uviedli tiež detaily o tom, ako ich násilné ťaženia mjanmarskej armády v minulosti opakovane prinútili hľadať útočisko za hranicami Mjanmarska, v Bangladéši.

S ohľadom na snahy o zlepšenie podmienok v táboroch nalieha Amnesty International na bangladéšsku vládu, aby zvýšila svoje úsilie pred prichádzajúcim obdobím monzúnov. Mnohí utečenci a utečenky budú kvôli monzúnom vystavení a vystavené nebezpečiu zosuvu pôdy a iným rizikám spojeným so silným dažďom.

Situácia rohingských detí, ktorým bola odopretá možnosť vzdelávať sa od ich príchodu do oblasti Cox’s Bazar v auguste 2017 si taktiež vyžaduje veľkú pozornosť.

“S touto krízou sa Bangladéš nemôže vysporiadať sám, bez pomoci. Medzinárodná komunita musí naďalej podporovať túto krajinu v jej pomoci Rohingom, a to tak dlho ako to bude potrebné,” uviedol Salil Shetty.

“Svetoví lídri a líderky musia taktiež naliehavo požadovať zodpovednosť za hrozné zločiny, ktoré boli páchané na Rohingoch, aby sa im tak zabezpečila spravodlivosť, ktorú si zaslúžia a bezpečnosť, ktorú potrebujú.”

obrázek