Biznis a ľudské práva

20.marca sa v priestoroch Pamätníka SNP v Banskej Bystrici konala diskusia k celosvetovej kampani Biznis a ľudské práva. Diskusiu viedol člen Univerzitnej skupiny AI v Banskej Bystrici, ktorá bola zoorganizovaná v rámci podujatia Jeden svet v regiónoch.

Cieľom diskusie bolo oboznámiť divákov a diváčky s problematikou porušovania ľudských práv  zo strany ekonomických aktérov. Kampaň, ktorej sa AI celosvetovo venuje chce dosiahnúť podporu firiem v ich zodpovednom správaní ako aj legislatívne kroky na úrovni EÚ. Ďalším cieľom je zabrániť negatívnym praktikám, ako sú detská práca, diskriminácia, nedodržiavanie práv zamestnancov a ekologická devastácia.

Aktivistické akcie skupiny v Banskej Bystrici budú pokračovať v spolupráci s lokálnou skupinou mimovládnej organizácie Greenpeace. Skupiny plánujú zorganizovať podpisovú akciu za úplne vyčistenie únikov ropy v povodí delty Nigeru firmou Shell, ktorá je hlavným producentom ropy v delte Nigeru v Nigérii. Univerzitná skupina bude kampaň prezentovať aj počas medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2012.

Podobné články

Dohovor o právach dieťa... Deti sa stávajú obeťami porušovania práv ako dospelí. Sú však oveľa ľahším terčom, pretože sú slabšie a neskúsenejšie. V roku 1990 vstúpil do platnosti Dohovor o právach
Stav ľudských práv na ...     Diskriminácia rómskeho obyvateľstva je naďalej rozšírená. Európska komisia iniciovala voči Slovensku konanie pre porušenie legislatívy EÚ, konkrétne za diskrimináciu rómskych žiakov a žiačok vo vzdelávaní.
George W. Bush musí v dr... Pri príležitosti inaugurácie prezidenta Spojených štátov amerických, vyzýva Amnesty International Georga W. Busha, aby aspoň vo svojom druhom volebnom období ukončil mučenie a zlé zaobchádzanie so zajatcami
Amnesty International Slo... Amnesty International Slovensko si výročie Nežnej revolúcie pripomenie na druhom ročníku Koncertu pre všímavých organizovaným Agentúrou Pohoda, Alianciou Fair Play a Nadáciou Pontis. Ako jedna zo 14
Maďarsko: Usvedčenia z ...   Maďarské autority musia robiť viac pre ochranu menšín pred zločinmi z nenávisti, povedala dnes Amnesty International po tom, ako boli štyria ľudia uznaní vinnými z rasovo motivovaných vrážd
Amnesty International zas... 25. mája 2010 zaslala Amnesty International list Ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad údajným zlyhaním polície dňa 22. mája pri ochrane účastníkov Dúhového Pridu