ESEJISTICKÁ SÚŤAŽ

Tlačová správa Amnesty International Slovensko a Člověk v tísni Slovensko

Amnesty International Slovensko v spolupráci s Člověkom v tísni Slovensko vyhlasuje v rámci projektu Môj svet – Moje práva esejistickú súťaž na tému „Čo môžem svojím konaním zmeniť“.

Zámerom esejistickej súťaže je ponúknuť priestor študentom a študentkám, aby sa zamysleli a vyjadrili k tomu, ako by ich konanie mohlo pozitívne ovplyvniť ich bezprostredné okolie, postoje ľudí k rôznym témam alebo ľudskoprávnu situáciu doma i vo svete. „Cieľom súťaže je motivovať študentky a študentov k hlbšiemu skúmaniu problémov súvisiacich s dodržiavaním ľudských práv.  Súčasne ich môže mobilizovať k reálnym činom smerom k pozitívnej zmene v spoločnosti“, hovorí Kamila Gunišová, koordinátorka projektu Môj svet – moje práva.

Projekt Môj svet- moje práva je zameraný na neformálne vzdelávanie na školách. Jeho cieľom je poskytnúť mladým ľuďom a pedagogickému zboru priestor na nadobudnutie zručností a rozvoj kompetencií. Vďaka nim si môžu účastníci a účastníčky formovať postoje a názory k menšinám, inakosti a k chápaniu, podpore a ochrane ľudských práv.

S vybranými triedami na školách otvárame konkrétne témy súvisiace s ochranou a porušovaním ľudských práv. Cieľom projektu je priniesť také témy, o ktorých sa diskutuje väčšinou mimo školských lavíc alebo diskusia k nim chýba. Prostredníctvom aktívneho zapájania sa študentov a študentiek v rámci workshopov sa zameriavame na domáce témy diskriminácie a prejavov neznášanlivosti, či globálne témy slobody prejavu, bezpečnosti na internete a ozbrojených konfliktov.

Okrem série workshopov sa môžu všetci študenti a študentky základných a stredných škôl zapojiť do esejistickej súťaže a zorganizovať si vlastné aktivity na ochranu ľudských práv na školách.Esej je potrebné zaslať do 12.6.2015 buď elektronicky na aktivizmus@amnesty.sk alebo poštou na adresu Amnesty International Slovensko, Karpatská 11, 811 05 Bratislava s predmetom „ESEJ“. Optimálny rozsah eseje je jedna strana A4 (asi 300 slov).

Výhercovia a výherkyne budú obmenení vecnými cenami od Amnesty International Slovensko a Člověk v tísni Slovensko a zároveň bude ich esej publikovaná na ich webstránkach.

Pre viac informácií kontaktujte: Kamila Gunišová, koordinátorka vzdelávania a aktivizmu Amnesty International Slovensko, +421 948 936 528, kamila.gunisova@amnesty.sk.

Projekt Môj svet – moje práva  bol podporený sumou 30,360 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu Môj svet – moje práva je Posilnenie aktívneho občianstva.

www.norwaygrants.orgwww.eeango.sk

Podobné články

Verejná akcia proti tres... Kedy: 7. novembra 2007 (piatok) od 15.00 do 17.00 hod. <br>Kde: Hlavné námestie, Bratislava <br><br>”Zoznámiť” s odsúdenými na trest smrti na vlastné oči a vyjadriť svoj nesúhlas!
7 dôvodov prečo je „n...   Od Bena Beaumonta   Keď sme spustili #UnfollowMe , našu kampaň za ukončenie využívania vládneho sledovania, facebook a twitter účty Amnesty International boli zaplavené. Veľa ľudí
Konec lámania rúk nad S...   Nemožno sledovať videá, pochádzajúce zo Sýrie, tak aby nás nezasiahli. Musíme opäť zúriť nad opakovaným neúspechom medzinárodného spoločenstva zastaviť vraždenie civilistov.   Z miest mimo Damask prichádzajú
Konžská vláda dostala ... Najmenej 11 000 detí v Konžskej demokratickej republike je stále vojakmi ozbrojených skupín. Podieľajú sa na zabíjaní, musia nosiť ťažké náklady, sú prieskumníkmi v najnebezpečnejších prvých líniach.
Ukrajina: unesený, muče...     Únos a mučenie ukrajinského opozičného aktivistu Dmytra Bulatova je barbarský počin, ktorý musí byť okamžite vyšetrený, tvrdí Amnesty International.   “Ukrajinské autority musia okamžite zahájiť
Detskí vojaci Leták…   ai detski vojaci letak.pdf
USA – poprava mladi... Douglas Christopher Thomas bol popravený 10. januára 2000.Steve Edward Roach bol popravený 13. januára 2000. Glen McGinnis má byť popravený 25. januára 2000.   Medzinárodný pakt o
Zmiznutie/Mučenie, zlé ... Eset Yahyaeva (prezývaná Zargan) a jej neter, Milana Betirgirieva (prezývaná Ainat), boli v dome Esetinej sestry, Zalpyae Ibluevae (Ulica Aslambeka Sharipova 70), v čečenskej dedine Serzhen-Yurt, kde