EÚ-MAĎARSKO: MOMENT PRAVDY PRE EURÓPSKU ĽUDOVÚ STRANU

Vedenie Európskej ľudovej strany (EPP) musí počas dôležitých stretnutí vo Varšave a Mníchove na budúci týždeň bezodkladne zareagovať na drakonický útok Maďarska na ľudské práva, tvrdí Amnesty International.

Stretnutia EPP sa odohrávajú v čase, keď v maďarskom parlamente prebieha rozprava o kontroverznej novej protiimigračnej legislatíve, ktorá cieli na mimovládne organizácie a ľudskoprávnych aktivistov a aktivistky.

“Toto je moment pravdy pre najväčšiu politickú skupinu v Európe, ktorá si nemôže dovoliť nečinne sa prizerať, ako jeden z jej členov, maďarská vládna strana Fidesz, zavádza zákony kriminalizujúce legitímnu a životne dôležitú prácu občianskej spoločnosti a právnikov v krajine”, tvrdí Iverna McGowan, vedúca Kancelárie pre európske inštitúcie Amnesty International.

“Ak bude legislatíva, ktorú navrhuje maďarská vláda, prijatá, pôjde o výsmech základným princípom práva EÚ o ľudských právach, nehovoriac už o hodnotách, ktoré deklaruje EPP.”

Balík represívnych zákonov, ktoré boli minulý týždeň predložené v maďarskom parlamente, má za cieľ kriminalizovať prácu aktivistov a mimovládnych organizácií s ľuďmi na úteku.

Sada zákonov nazvaných “Stop Soros” s odkazom na amerického filantropického miliardára maďarského pôvodu, špecificky cieli na skupiny, ktoré podľa maďarskej vlády podporujú utečencov a migrantov.

Tieto návrhy prišli v čase, keď sa Európsky parlament zaoberá členstvom Maďarska v EÚ z dôvodu jeho stále sa zhoršujúcej sa situácie v oblasti ľudských práv.

Tieto nové návrhy sa líšia od pôvodných dvoch verzií, ktoré vláda predložila od januára 2018. Po novom bol zavedený trestný čin “napomáhania nelegálnej migrácií” ako zjavný posun zamerania od organizácií na jednotlivcov. Avšak aj pre organizácie zostáva vážnym rizikom to, že “právnické osoby”, ktoré sa zapoja do aktivít, ktoré “napomáhajú nelegálnej migrácii”, môžu byť podľa navrhovaného zákona tiež “vyšetrované” a pokutované.

Amnesty International Maďarsko môže čeliť sankciám, pričom zamestnanci a dobrovoľníci sa môžu stať cieľom a môžu byť dokonca uväznení za legitímnu prácu ľudskoprávnych obrancov.

“Maďarský parlament musí zavrhnúť tento hrubý útok na aktivistov, mimovládne organizácie a tých, ktorí hľadajú útočisko pred stíhaním”, dodáva Iverna McGowan.

“EPP musí medzitým naplno využiť svoju váhu nielen aby zastavila tento návrh zákona, ale aby zaistila zvrátenie predchádzajúcich útokov na občiansku spoločnosť, vrátane zákonov z roku 2017 namierených proti mimovládnym organizáciám a opätovné nastolenie bezpečného a konštruktívneho prostredia pre občiansku spoločnosť v Maďarsku.”

V pondelok 4. júna umiestnila Amnesty International pred maďarským parlamentom v Budapešti obrovský balón v tvare srdca ako symbol celosvetovej podpory pre občiansku spoločnosť v Maďarsku. Okrem toho rozdávala novozvoleným poslancom a poslankyniam brožúrky s odkazmi solidarity od viac ako 22 tisíc ľudí z viac ako 50 krajín.

KONTEXT

Tretí návrh balíka zákonov “Stop Soros”, predložený v parlamente minulý týždeň, predstavuje posledný v sérii útokov na ľudské práva a právny štát v Maďarsku. Občianska spoločnosť roky čelí vyhrážkam, ohováraniu a útlaku zo strany maďarských úradov.

Amnesty International je presvedčená, že Maďarsko systematicky porušuje základné princípy EÚ a mala by voči nemu byť začatá procedúra pred Európskou radou podľa článku 7 Zmluvy o EÚ.

Európsky parlament smeruje k hlasovaniu o správe, ktorá posunie porušovanie základných práv a slobôd Maďarskom na program jednania Európskej rady. Amnesty International vyzýva poslancov a poslankyne Európskeho parlamentu, predovšetkým tých z frakcie EPP, aby plne podporili túto správu a zaistili jej odsúhlasenie.

obrázek