Globálna finančná kríza a ľudské práva

“Ľudské práva nie sú luxusom pre dobré časy.” uviedla generálna tajomníčka Amnesty International Irene Khan v stanovisku, ktoré bolo vydané v spolupráci s ďalšimí významnými mimovládnymi, neziskovými organizáciami zaoberajúcimi sa ľudskými právami a enviromentálnymi otázkami v súvislosti s globálnou finančnou krízou a obrovskými finančnými objemami reinvestovanými do bankového sektora. Slovenský preklad tohto stanoviska nájdete tu:

Minulý mesiac poskytla vláda Spojených štátov amerických poisťovaciemu gigantovi AIG ďalšiu finančnú pomoc v hodnote 37.8 miliardy amerických dolárov, čím celková hodnota vládnej pomoci iba tejto spoločnosti dosiahla 123 miliárd amerických dolárov. To je o 18 miliárd viac, než je hodnota ročnej pomoci rozvojovým krajinám a dvojnásobok prostriedkov potrebných na dosiahnutie Miléniových rozvojových cielov. V Európe finačná pomoc takisto pokračovala. Vláda Spojeného kráľovstva poskytla ďalších 50 miliárd britských libier na rekapitalizáciu britského bankového sektora – čo je približne ročný finančný objem, ktorý by bol potrebný pre rozvojové krajiny aby sa dokázali adaptovať na klimatické zmeny.

Akcieschopnosť, akú bohaté krajiny preukázali v snahe bojovať proti globálnej finančnej kríze je v ostrom kontraste s ich váhavosťou a nesplnenými sľubmi o pomoci a zmierňovaní chudoby, ľudských právach a klimatických zmenách.

Zatiaľ je priskoro predpovedať ako sa odrazí finančná kríza a následná hospodárska recesii na najchudobnejších krajinách. Ale je zrejmé, že znížený dopyt po exporte do rozvinutých krajín a nižšie zahraničné investície budú znamenať nižší rast a nižšie vládne príjmy pre už tak krehký sociálny systém a služby. Pre milióny najchudobnejších obyvateľov tejto planéty je to doslova otázka života alebo smrti. V mnohých krajinách boli záchranné sociálne siete už zrušené na nátlak medzinárodných finančných inštitúcii a tým slabí a zraniteľní stratili ochranu. Koncom septembra, zatiaľ čo sa Wall Street vo svetle reflektorov zvliekala zo svojich finančných pochybení, v inej časti Manhattanu, míting organizovaný OSN odhalil, že iba veľmi málo vlád dosiahne Miléniových rozvojových cielov na redukciu chudoby do roku 2015 na polovicu a že stúpajúce ceny potravín a energií zmazali celý doterajší pokrok.

Prognóza nie je dobrá. Nielenže sa pod zvýšený tlak dostávajú ekonomické a sociálne práva – vrátane práva na dôstojné bývanie, zdravie a vzdelanie, ale zároveň sa zvyšuje nebezpečenstvo porušovania práv ľudských. Ako sa bude ekonomika zmenšovať a krajiny si budu uťahovať opasky, migranti a utečenci by mohli byť zatlačení do kúta. Môže vzrásť spoločenské napätie, vedúce nervózne vlády k zásahom proti disidentom, zavádzaniu tvrdých bezpečnostných opatrení a obmedzovaniu občianskych práv. Mnohé už teraz krehké štáty by mohli byť ešte viac oslabené a po momentálnej kríze padnúť späť do kruhu nestability a násilia.
Následky môžu byť ešte horšie ak sa bohaté krajiny rozhodnú použiť finančnú krízu ako zámienku pre obmedzenie pomoci a obchodu. História nám dáva dôvod na obavy. Počas recesie v rokoch 1972 až 1973 klesli celosvetové výdavky na pomoc o 15 % na 28, ,8 miliardy dolárov. V rokoch 1990 až 1993 poskytovatelia pomoci znížili svoje výdavky o 25 % na 46 miliárd a hodnota pomoci sa vrátila na úroveň z roku 1992 až v roku 2003. Humanitárna pomoc, to čo míňame aby sme pomohli ľudom postihnutým živelnými katastrofami a vojnami, tak isto prudko klesla ako priamy dôsledok recesie z rokov 1990 až 1993 (iba roky v ktorých sa odohrali vojny v Rwande a v Kosove sa vymykali tomuto trendu). Bohaté krajiny reagovali na Veľkú hospodársku krízu z roku 1929 a následnú celosvetovú recesiu zavedením colných bariér a svetový obchod klesol o dve tretiny.
Zopakovanie niečoho podobného by bolo v roku 2009 katastrofou pre chudobné krajiny, ktorých hospodársto je závislé na exporte. Zníženie pomoci a obchodu by mohli znamenať, že ľudia z najchudobnejších krajín zaplatia najvyššiu cenu za rozhadzovačnosť a spľasnutie kreditnej bubliny v Amerike a Európe.

Ľudské práva nie sú luxusom pre dobré časy. Nečinnosť tvárou v tvár klimatickým zmenám nie je riešením. Chudoba neprispieva ku stabilite vo svete. Bohaté krajiny by nasledovali krátkozrakú a sebazničujúcu stratégiu ak by ignorovali najpálčivejšie výzvy nášich čias a sústredili by sa iba na úzke finančné záujmy.
Toto nie je iba o peniazoch. Je to o neustálej pozornosti, medzinárodnej spolupráci a jasnej politickej vôli riešiť najzásadnejšie problémy dneška. Náznaky jednotného postupu u ministrov financií G7 a Eurozóny sú vítané, ale nestačia. Vlády musia rozumnou reguláciou zabezpečiť zníženie nestálosti v cenách energií, potravín a na finančných trhoch, adekvátnu ochranu práv chudobných a ohrozených a dlhodobú enviromentálnu udržateľnosť. Vlády musia preukázať rozhodnosť a vodcovstvo vo vytvorení svetovej ekonomiky, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a kde lepší život pre všetkých je dôležitejší ako systém, ktorý odmeňuje privilegovanú menšinu.

Irene Khan, generálna tajomníčka, Amnesty International
Jeremy Hobbs, výkonný riaditeľ, Oxfam International