Historický rozsudok priniesol do Guatemaly dlho očakávanú spravodlivosť

Usvedčenie guatemalského exprezidenta, generála Efraína Ríosa Montta, za genocídu a zločiny proti ľudskosti počas jeho funkčného obdobia, je historickým krokom v dlhom boji krajiny za spravodlivosť, povedala Amnesty International.

Ríos Montt bol odsúdený na 80 rokov za svoju rolu intelektuálneho autora zavraždenia 1 771 osôb a násilného premiestnenia desiatok tisíc  ľudí z regiónu Ixil v severovýchodnom Quiché v rokoch 1982 a 1983, počas trvania guatemalského vnútorného ozbrojeného konfliktu. „S týmto rozsudkom ide Guatemala príkladom v regióne, kde zakorenená beztrestnosť pre zločiny z minulosti zostáva normou,“ povedal Sebastian Elgueta, výskumník Amnesty International pre Guatemalu.

Komisia pre pravdu a zmierenie podporovaná OSN zistila, že približne 200 000 ľudí bolo zavraždených či zmizlo počas 36-ročnej civilnej vojny v Guatemale (1960-1996). „Guatemala teraz musí nasledovať tento historický moment a uistiť sa, že všetci zodpovední za vraždy, mučenie, znásilnenia a zmiznutia desiatok tisícov ľudí sa budú zodpovedať pred súdom.
Napriek nedávnym snahám posilniť spravodlivosť a zodpovednosť za minulé zneužívania, guatemalské ozbrojené sily ostávajú nekooperatívne, pokiaľ ide o vyšetrovanie násilností spáchaných počas ozbrojeného konfliktu. Armáda stále odmieta poskytnúť informácie k vyšetrovaniam ohľadom vrážd, násilných zmiznutí,znásilnení a iných zločinov spáchaných počas konfliktu.

Neposkytnutie dokumentov  je obrovským bremenom pre rodiny a obete, ktoré sa pokúšajú o spravodlivosť alebo jednoducho hľadajú  miesto pobytu svojich zmiznutých milovaných. „Tento  rozsudok by mal súčasnej vláde pripomenúť jej povinnosť voči obetiam vojny.”