Kampaň zameraná na Apple kvôli zrade súkromia čínskych užívateľov a užívateliek služieb iCloud

TLAČOVÁ SPRÁVA AMNESTY INTERNATIONAL

– Amnesty International spúšťa svoju kampaň v čase, kedy Tim Cook spolupredsedá biznis fóru v Pekingu
– Milióny užívateľov a užívateliek iCloud čelia obrovskému ohrozeniu súkromia kvôli presunu dát do spoločnej firmy
– Orvellovská téma kampane pripomína ikonickú TV reklamu “1984”

Amnesty International štartuje novú kampaň na sociálnych sietiach, ktorú zameriava na spoločnosť Apple. Spoločnosť zrádza milióny svojich čínskych užívateľov a užívateliek služieb iCloud – ľahkomyseľne dovolila, aby k ich osobným dátam mohla mať svojvoľný prístup čínska vláda.

Kampaň s orwellovskou témou vzdáva hold ikonickej reklame spoločnosti Apple ´1984´. Amnesty ju spustila v deň, kedy výkonný riaditeľ spoločnosti Tim Cook pristál v Pekingu, aby tam spolupredsedal prestížnemu biznis fórum.

“Tim Cook nie je úprimný k čínskym užívateľom a užívateľkám Apple, keď trvá na tom, že ich súkromné dáta budú vždy v bezpečí. Snaha o zisk spôsobila, že čínski užívatelia a užívateľky služieb iCloud čelia obrovskému ohrozeniu súkromia,” hovorí Nicholas Bequelin, riaditeľ Amnesty International pre východnú Áziu.

“Vplyvná reklama spoločnosti Apple ´1984´reagovala na dystopickú budúcnosť, ale v roku 2018 spoločnosť pomáha takúto budúcnosť vytvárať. Tim Cook káže o dôležitosti súkromia, ale pre čínskych zákazníkov a zákazníčky spoločnosti Apple sú tieto záväzky bezvýznamné. Je to jasný príklad doublethink.”

“Tým, že vloží služby iCloud v Číne do rúk miestnej spoločnosti bez adekvátnych bezpečnostných záruk, umožní čínskym úradom potenciálne neobmedzený prístup ku všetkým dátam na iCloude svojich čínskych užívateľov a užívateliek. Apple o tom vie, ale svojich zákazníkov a zákazníčky pred touto hrozbou nevaroval.

28. februára presunul Apple fungovanie služieb iCloud pre čínskych užívateľov a užívateľky na spoločnosť Guizhou-Cloud Big Data. Tento krok sa týka akýchkoľvek fotografií, dokumentov, kontaktov, správ a iných dát užívateľov a užívateliek a obsahu, ktorý čínsky užívatelia a užívateľky ukladajú na cloude spoločnosti Apple. 1. februára Amnesty International spoločnosti Apple vyjadrila znepokojenie ohľadom zmien a žiadala ďalšie informácie. Spoločnosť Apple doteraz na výzvu neodpovedala. Nová čínska legislatíva prijatá v roku 2017 vyžaduje, aby boli cloudové služby prevádzkované čínskymi spoločnosťami. To znamená, že spoločnosti ako Apple musia buď svoj priestor na serveri prenajímať Číne, alebo sa spojiť do spoločnej firmy s čínskymi partnermi. Čínske národné právo povoľuje čínskej vláde prakticky neobmedzený prístup k užívateľským dátam, ktoré sú uložené v krajine, bez adekvátnej ochrany práva užívateľov a užívateliek na súkromie, slobodu prejavu alebo iných základných ľudských práv. Čínsky užívateľ alebo užívateľka internetu tak môže čeliť zatknutiu a väzeniu len za vyjadrenie, komunikáciu, alebo prístup k informáciám a myšlienkam, ktoré úrady neschvaľujú.

obrázek