Kuba: Nové vedenie musí znamenať aj nové reformy

V súvislosti s vyhlásením Fidela Castra, že sa po takmer pol storočí na čele Kuby nevráti do prezidentského kresla, Amnesty International dnes uviedla, že nové vedenie krajiny musí využiť túto zmenu na zavedenie potrebných reforiem na ochranu ľudských práv a slobôd.

“Reforma na Kube sa musí začať bezpodmienečným prepustením väzňov svedomia, nápravou súdnych rozhodnutí po nespravodlivých procesoch, zákazom vykonávania trestu smrti a zavedením opatrení na ochranu základných slobôd a zabezpečenie nezávislého súdnictva,” uviedol Javier Zuñiga, zvláštny poradca pri Amnesty International.

AI žiada novú vládu Kuby, aby umožnila orgánom OSN a iným nezávislým ľudskoprávnym organizáciám navštíviť túto krajinu. AI tiež vyzvala medzinárodné spoločenstvo a predovšetkým USA, aby zrušili také politiky či praktiky, ktoré negatívnym spôsobom zasahujú do možnosti občanov Kuby uplatňovať si svoje základné ľudské práva. Patrí medzi ne napríklad obchodné embargo zo strany USA.

Amnesty International úprimne víta nedávne prepustenie štyroch kubánskych väzňov svedomia ako pozitívny krok smerom k zlepšeniu situácie v oblasti ochrany ľudských práv, vrátane práva na slobodu slova a slobodu združovania. Organizácia však pripomína, že v kubánskych väzniciach je zadržiavaných ešte ďalších najmenej 58 väzňov svedomia. Amnesty International preto včera vyzvala kubánske autority k ich prepusteniu.