Ľahostajnosť a smrtiace útoky izraelských vojsk voči Gaze

Amnesty International dnes vydáva novú správu, Rodiny pod troskami domov: Útoky Izraela na obývané domy, ktorá opisuje 8 prípadov, ktoré sa udiali počas poslednej izraelskej vojenskej operácie v pásme Gazy. Počas operácie Ochranný štít v júli a v auguste 2014, izraelské ozbrojené sily zaútočili bez varovania na osem obytných domov v Gaze. Útoky si vyžiadali životy 104 civilistov, vrátane 62 detí.

Správa odhaľuje opakované plánované útoky izraelského vojska na obytné štvrte. Civilisti nedostali žiadne varovanie, a tak nemali šancu utiecť. “Izraelské vojská ignorovali vojenské právo a útočili na obytné domy bez ohľadu na škody, ktoré tým spôsobia,” povedal Philip Luther, riaditeľ programu Amnesty International pre Blízky Východ a severnú Afriku. Svedectvá prinášajú hrôzu a zúfalstvo tých, ktorí prežili. V snahe nájsť telá svojich detí a blízkych zbesilo kopali v sutinách a prachu v troskách svojich domov. Amnesty International tiež dokumentovala útoky, ktoré mali zasiahnuť aj niekoľko potenciálnych vojenských cieľov. V každom prípade, straty na životoch a materiálne škody boli vo všetkých prípadoch neprimerané s ohľadom na vojenské ciele. „Aj keby bol nepriateľ ukrytý v jednom rodinnom dome, to neznamená, že Izrael nemá povinnosť urobiť všetky opatrenia na ochranu civilistov.

Opakované a neprimerané útoky na obytné štvrte poukazujú na to, že súčasná izraelská stratégia je v rozpore s princípmi medzinárodného humanitárneho práva,” povedal Philip Luther. Len v jednom smrteľnom útoku zomrelo 36 členov štyroch rodín vrátane osemnástich detí. Podľa Amnesty International v budove, kde zomreli rodiny, mohli byť vojenské ciele, aj keď Izrael nepovedal, prečo na trojposchodovú budovu al-Dali mieril. Druhý najkrvavejší útok bol zrejme mierený na člena Brigády al-Kassám, ozbrojeného krídla Hamasu, ktorý sa zdržiaval pred domom rodiny Abu Jame. V útoku zahynulo 25 civilistov vrátane 19 detí. Bez ohľadu na to, aké boli ciele týchto útokov, oba predstavujú neprimerané použitie sily.

Podľa medzinárodného práva, keď bolo zrejmé, že v budovách je veľa civilistov, mali byť oba útoky zastavené. Izraelské úrady neuviedli žiaden dôvod k týmto útokom. Amnesty International dokonca v niektorých prípadoch neidentifikovala ani žiadne vojenské ciele. V týchto prípadoch je zrejmé, že útoky boli úmyselne mierené proti civilnému obyvateľstvu, čo predstavuje vojnové zločiny. Zároveň vo všetkých zdokumentovaných prípadoch nebolo vydané varovanie obyvateľom. Keby boli civilisti varovaní, mohlo sa predísť zbytočným stratám na životoch. “Je tragické pomyslieť na to, že sa dalo týmto úmrtiam predísť. Bremeno teraz spočíva na Izraeli, aby vysvetlil, prečo sa rozhodol rúcať domovy rodín,” povedal Philip Luther.

Správa zdôrazňuje katastrofické dôsledky izraelských útokov, ktoré zničili životy celých rodín. Niektoré zo zasiahnutých domov boli plné rodinných príslušníkov, ktorí hľadali útočisko pred útokmi v iných oblastiach Gazy. Pozostalí rodiny al-Hallaq, ktorých dom zasiahli tri rakety, opísali hrôzostrašnú scénu plnú potrhaných ľudských tiel a prachu. Khalil Abed Hassan Ammar, lekár a jeden z obyvateľov zasiahnutej budovy povedal: “Bolo desivé, že sme nemohli nikoho zachrániť…všetky deti boli spálené, nevedel som, ktoré z nich sú moje deti, a ktoré susedov…koho sme mohli, sme zobrali do sanitky…rozpoznal som iba Ibrahima, môjho prvorodeného syna, keď som zbadal jeho topánky, ktoré som mu kúpil dva dni pred tým.

Ayman Haniyeh, jeden zo susedov opísal traumu z hľadania svojich blízkych: „Jediné na čo si pamätám, sú kusy tiel, ktoré som videl – zuby, hlava, ruky, vnútornosti, rozptýlené a roztrúsené.” Jedna z pozostalých matiek objímala vrece plné “útržkov” svojho syna. Izrael zatiaľ ani len nepriznal zodpovednosť za tieto útoky, a taktiež neodpovedal na výzvy Amnesty International, aby útoky vysvetlil.

Počas posledného konfliktu medzi Izraelom a Palestínou bolo zabitých viac ako 1500 palestínskych civilistov z toho 519 detí a bolo zničených najmenej 18 000 domov. Palestínske ozbrojené skupiny sa taktiež dopustili vojnových zločinov potom, ako na územie Izraela vystrelili tisícky rakiet, ktoré usmrtili šesť civilistov, z toho jedno dieťa.

Je dôležité vyvodiť zodpovednosť za porušenie medzinárodného humanitárneho práva,” povedal Philip Luther. Ale vzhľadom na neschopnosť izraelských a palestínskych autorít nezávisle a nestranne vyšetriť obvinenia z vojnových zločinov, by malo medzinárodné spoločenstvo zaangažovať aj Medzinárodný trestný súd. Amnesty International opäť vyzýva Izrael a palestínske autority, aby sa pripojili k Rímskemu štatútu, aby tak umožnili Medzinárodnému trestnému tribunálu vyšetriť zločiny spáchané v Izraeli a na Palestínskych okupovaných územiach. Zároveň vyzýva bezpečnostnú radu OSN, aby situáciu predložila na Medzinárodný trestný súd, aby prokurátor mohol začať vyšetrovať obvinenia zo zločinov. Izrael naďalej blokuje prístup do Gazy ľudskoprávnym organizáciám, vrátane Amnesty International.

Amnesty International vykonala výskum pre túto správu na diaľku, s pomocou dvoch pracovníkov v teréne. Izrael taktiež oznámil, že nebude spolupracovať s vyšetrovacou komisiou, ktorú zriadila Rada OSN pre ľudské práva. Zákaz prístupu do Gazy organizáciám, ktoré monitorujú ľudské práva, je úmyselnou a organizovanou snahou skrývať priestupky proti ľudským právam. Izrael musí plne spolupracovať s vyšetrovacou komisiou OSN a sprístupniť pásmo Gazy medzinárodným organizáciám.

Správu v anglickom jazyku si môžete prečítať tu: https://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE15/032/2014/en/613926df-68c4-47bb-b587-00975f014e4b/mde150322014en.pdf