Maďarsko: Usvedčenia z vraždy sú budíčkom nad zločinmi z nenávisti v krajine

Maďarské autority musia robiť viac pre ochranu menšín pred zločinmi z nenávisti, povedala dnes Amnesty International po tom, ako boli štyria ľudia uznaní vinnými z rasovo motivovaných vrážd šiestich Rómov v rokoch 2008 a 2009.

Súd v Budapešti vyniesol 6. augusta celoživotný rozudok pre troch mužov z odsúdenej štvorice. Všetci sú známi pre podporu krajne pracovicovej ideológie. Muži boli odsúdení za sériu útokov medzi marcom 2008 a augustom 2009 na severovýchode krajiny. Štvrtý muž dostal 13 rokov za spolupáchateľstvo.

Výskum Amnesty International upozorňuje, že zločiny z nenávisti proti Rómom v Maďarsku zostávajú vážnou starosťou, kým polícii chýbajú smernice ku kompletnému a efektívnemu vyšetrovaniu. „Päť rokov po týchto chladnokrvných vraždách sa Rómom v Maďarsku stále nedostáva adekvátnej ochrany pred zločinmi z nenávisti,“ povedala Jezerca Tigani, zástupkyňa riaditeľa programu pre Európu a strednú Áziu.

„Tento otrasný prípad by mal byť budíčkom nad pokračujúcou, často násilnou diskrimináciou, ktorej čelí rómska komunita. Páchatelia týchto činov stále ale nečelia spravodlivosti.“

Súd odsúdil Zsolta Peto a bratov Arpada a Istvana Kiss za spáchanie deviatich útokov s použitím strelných zbraní a Molotovovho koktailu, ktorými zaútočili na rómske domy v deviatich dedinách. Štvrtý člen skupiny – Istvan Csontos, ktorý bol šofér, pôjde tiež za mreže. Útoky si vyžiadali šesť mŕtvych a piatich zranených, vrátane otca a jeho štvorročného syna, ktorých zastrelili keď sa snažili utiecť z ich horiaceho domu. Ďalšia žena bola postrelená v spánku.

Výskum Amnesty International ukazuje, že obetiam zločinov z nenávisti sa stále nedostáva dosť podpory ako konzultácie a právna pomoc. Maďarský Trestný zákonník explicitne nezahŕňa zločiny z nenávisti v prípadoch vrážd a sudcovia miesto udelenej právomoci pri rozhodovaní o trestných činoch spáchaných proti menšinám ako Rómovia.

„Dnešný verdikt je pozitívnym krokom, ale Maďarsko sa z týchto vrážd zatiaľ nepoučilo. Autority stále nerobia dostatok pre prevenciu a odozvu na násilie voči Rómom,“ povedala Jezerca Tigani.

„Vláda potrebuje zaviesť nové opatrenia pre riešenie zločinov z nenávisti- procedúry ako zločiny vyšetrovať, ako trénovať policajtov a zbierať údaje o zločinoch z nenávisti.

Rómovia sú v Maďarsku démonizovaní politikmi i médiami, kým komunity sú naďalej napádané krajne pravicovými skupinami, ktoré pochodujú cez ich dediny. Krajne pravicová strana Jobbik a niekoľko skupín civilnej stráže pochodovalo cez dedinu Devecser v auguste 2012. Údajne hádzali kúsky betónu a iné predmety na rómske domy, kým prítomní policajti nezasiahli. V tom istom mesiaci skupina odetá v čiernych uniformách zastrašovala rómskych obyvateľov v dedine Cegléd spievaním anti-rómskych sloganov a hrozbami o smrti.

V marci 2011 bola dedina Gyöngyöspata strážená skupinami civilnej stráže aspoň mesiac po pochode strany Jobbik.