Mali: Všetky strany musia urobiť maximum, aby zabránili obetiam na civilistoch

Všetky strany ozbrojeného konfliktu v africkom Mali musia robiť maximum pre to, aby ochránili civilistov – taký je odkaz Amnesty International v súvislosti s pokračujúcimi bojmi a zásahmi francúzskej armády v krajine.

“Máme reálne obavy z toho, že boje povedú k nepremysleným útokom v oblastiach, kde sa okrem členov ozbrojených islamistických skupín pohybujú aj civilisti,” hovorí Paule Rigaud, zástupca riaditeľa Amnesty International pre Afriku. “Všetky strany konfliktu by sa preto mali snažiť robiť maximum pre to, aby zabránili civilným obetiam,” dodáva.

Povstalci sa v pondelok 14. januára opäť zmocnili mesta Diabaly, ktoré leží asi 400 kilometrov severne od metropoly Bamaka. Podarilo sa im vyhnať malijské jednotky. V rámci zosilnenia intervencie, francúzska armáda bombardovala koncom minulého týždňa oblasti na severe krajiny pri mestách Gao a Kidal. Pri bojoch o mesto Konna prišlo o život najmenej šesť civilistov. “Medzinárodné spoločenstvo má zodpovednosť za novú vlnu násilia v rámci tejto fázy konfliktu,” hovorí k tomu Rigaud.

Ľudskoprávni pozorovatelia ako záruka

Amnesty International preto volá po okamžitom nasadení ľudskoprávnych pozorovateľov. Tí by mali venovať osobitnú pozornosť účasti detských vojakov a ochrane práv civilistov, obzvlášť detí. Správy z miesta naznačujú, že islamskí povstalci využívajú detských vojakov, pričom niektorí z nich už boli počas bojov zranení alebo dokonca zabití.

Francúzske jednotky v Mali by tiež podľa AI mali v maximálnej možnej miere varovať civilistov a žiadať všetky ozbrojené skupiny, aby sa snažili neútočiť v blízkosti civilných objektov. Ozbrojené sily sú viazané medzinárodným právom k tomu, aby urobili všetko, čo je potrebné na minimalizovanie vplyvov bojov na civilistov. AI zároveň vyzvala islamistických povstalcov, aby neublížili nikomu z 13 rukojemníkov, ktorých zadržiavajú. Je medzi nimi šesť Francúzov a štyria Alžírčania.

História konfliktu

Od apríla 2012, kedy povstalci získali kontrolu nad severom Mali, došlo podľa zdrojov AI k sérii rozsiahlych a závažných porušení ľudských práv vrátane bičovania, amputácií končatín a ukameňovania tých, ktorí nesúhlasili s ich výkladom islamu.

Na žiadosť malijskej vlády poslalo Francúzsko do krajiny v rámci “Operácie Serval” už viac ako 800 vojakov. Ich počet by ale mal vzrásť až na 2500. Dňa 20. decembra 2012 Bezpečnostná rada OSN schválila medzinárodné použitie sily na opätovné získanie severu krajiny od “teroristov, extrémistov a ozbrojených skupín”. Do krajiny tak zrejme budú vyslané jednotky i z ďalších štátov západnej Afriky, ako sú Niger, Nigéria, Benin alebo Senegal.

Medzinárodný trestný súd: vyšetríme zločiny z Mali

Medzinárodný trestný súd (ICC) 16. januára rozhodol, že prešetrí zločiny spáchané v Mali počas trvania konfliktu. Amnesty International toto rozhodnutie veľmi víta. Ide podľa nej o zásadný krok smerom k spravodlivosti pre všetky obete.