MORATÓRIUM 2000 – výzva k prijatiu moratória na trest smrti

Hnutie fokoláre a Amnesty International, dnes na tlačovej besede predstavili celosvetovú petíciu Moratórium 2000. Projekt Moratórium 2000 sa usiluje za zastavenie vykonávania trestu smrti na celom svete.

Iniciátorom Moratória 2000 je Komunita Sant Egidio – celosvetové zoskupenie kresťanských komunít, ktoré sa zaoberajú riešením konfliktov v krajinách, formou neoficiálnej diplomacie. Organizácia bola založená v Taliansku a má členov v 23 krajinách sveta. Na Slovensku sa k petícií a zbieraniu ďalších podpisov pridalo cirkevné laické hnutie Hnutie fokoláre a organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

Okrem samotného zbierania podpisov, ktoré budú odovzdané na Deň ľudských práv 10. 12. 2000 do rúk generálneho tajomníka OSN, má táto akcia za cieľ sprístupniť informácie a vyvolať debatu o treste smrti. Poskytnúť správy o systéme odsudzovania a vykonávania tohto trestu, správy o nevinných ľuďoch poslaných na trest smrti, o súdnom systéme ktorý je často rasistický, ovplyvňovaný peniazmi. Informovať o popravovaní mentálne chorých ľudí alebo tých, ktorí spáchali trestný čin ako deti.

Podľa informácií AI viac ako polovica krajín sveta zrušila trest smrti zákonom alebo ho v praxi nevykonáva. K 16. marcu 2000 to bolo 108 krajín sveta. Ďalších 87 krajín ešte stále trest smrti zachováva. Posledná štatistika o treste smrti pripravená Medzinárodným sekretariátom AI uvádza, že v roku 1999 bolo popravených najmenej 1813 väzňov. Ďalších 3857 osôb bolo v 63 krajinách odsúdených na trest smrti. Čísla zahŕňajú iba prípady známe AI, pričom skutočné počty sú určite omnoho vyššie. V uplynulom roku 1999 bolo 85% známych popráv vykonaných v Číne, Iráne, Saudskej Arábii, Konžskej demokratickej republike a USA.

K petícii Moratórium 2000 okrem iných už podporili prezident Indonézie Abdurrahman Wahíd, prezident Českej republiky Václav Havel, minister zahraničných vecí Nemecka Joschka Fischer, režisér Emir Kusturica, taliansky režisér Roberto Benigni. K dnešnému dňu je zozbieraných spolu 2178535 podpisov zo 128 krajín sveta.

Podobné články

Ukrajina: Ohromujúce dô...   Ohromujúce dôkazy o pokračujúcich vojnových zločinov vrátane mučenia a mimosúdnych popráv väzňov sú mementom brutálnych praktík, ktoré sa takmer každodenne využívajú v konflikte na východe Ukrajiny. Tvrdí to Amnesty
Monitoring a analýzy mé...
Saudská Arábia: Rok po ...   13.1.: Smutná správa- Samar Badawiová bola zatknutá Samar Badawiová, bojovníčka za ľudské práva, sestra Raifa Badawiho a bývalá manželka Waleeda Abu- al Khaira bola ráno 12.
Boko Haram je stále smrt...          Boko Haram zabila počas posledných 4 mesiacov najmenej 1 600 civilistov a civilistiek      V roku 2015 zabila Boko Haram viac ako 3
Festival Hodokvas Piešť... Na druhom najväčšom slovenskom letnom hudobnom festivale Hodokvas sa 4. – 5. júla 2008Amnesty International podaril nesmierny úspech! Amnesty ponúkla návštevníkom festivalu popri informáciách o svojich kampaniach
Pripojili sme sa k výzve...   Archívne foto: SITA/Marián Peiger     Pani Dubovcová sa ako prvá ombudsmanka obrátila pre podozrenie z porušenia ľudských práv na vládu. Reakciou vlády bolo jej odmietnutie.
Stredoafrická republika:...     “Medzinárodné mierové sily nedokázali zabrániť etnickým čistkám moslimských civilistov v západnej časti Stredoafrickej republiky,”  uviedla v dnešnej správe organizácia Amnesty International.   Ak chcú mierové
Policajný zásah na býv... Tlačová správa Amnesty International Slovensko,  14. augusta 2015     Amnesty International Slovensko žiada, aby bol policajný zásah na občana tuniského pôvodu Hishama Slitiho okamžite, nezávisle a
Sľub ľudských práv os... Amnesty International (AI) dnes zverejnila Výročnú správu o stave ľudských práv vo svete a upozornila, že vlády, ktoré nedokázali zabrániť porušovaniu ľudských práv, dlhujú ľuďom ospravedlnenie. “Vlády
Mučenie a vraždy LGBT ...     Organizácia Amnesty International obdržala dôveryhodné informácie o tom, že štátne orgány v Čečensku spustili novú vlnu útokov na ľudí, o ktorých sa domnievajú, že sú