Mučenie a vraždy LGBT ľudí v Čečensku pokračujú

Organizácia Amnesty International obdržala dôveryhodné informácie o tom, že štátne orgány v Čečensku spustili novú vlnu útokov na ľudí, o ktorých sa domnievajú, že sú gejovia alebo lesby. Od decembra 2018 boli podľa informácií Amnesty International najmenej dvaja z týchto ľudí umučení na smrť.

Ruská LGBT komunita potvrdila správy o tom, že čečenské štátne úrady zadržali približne 40 osôb v priestoroch štátnej budovy v meste Argun, kde boli vystavené mučeniu a ďalšiemu zlému zaobchádzaniu. Podľa dôverných zdrojov úrady pri zákroku zničili pasy niektorých obetí, aby im tak zabránili opustiť krajinu.

„LGBT ľudia v Rusku sú stále traumatizovaní čistkou z roku 2017, počas ktorej boli unesené, mučené a zavraždené desiatky gejov a lesieb z Čečenska. Správy o tom, že čečenské orgány obnovili tieto zásahy, sú absolútne desivé,“ hovorí Marie Struthers, riaditeľka Amnesty International pre východnú Európu a strednú Áziu.

Dňa 21. decembra 2018 vydala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe správu o zásahu z roku 2017, v ktorej zdokumentovala odmietnutie Ruska spolupracovať alebo reagovať na výzvy na vyšetrovanie. Doteraz sa neuskutočnilo žiadne skutočné úradné vyšetrovanie a ani jedna osoba nebola odsúdená za zodpovednosť za spáchané zverstvá.

„Skutočnosť, že za útoky z roku 2017 dosiaľ nebola vyvodená spravodlivosť, ukazuje, že gejovia a lesby v Čečensku sa nemôžu spoľahnúť na ochranu ruských úradov.“

Zastavme mučenie a ohrozovanie LGBT ľudí v Čečensku!

Ak sa vám páči, čo robíme, vstúpte s nami do Krajiny ľudskosti.

Podobné články

Hľadáme stážistu/stá... Amnesty International Slovensko hľadá stážistu/stážistku ku kampani Dajme im budúcnosť (právo na vzdelanie pre rómske deti na Slovensku) /dobrovoľnícka pozícia/. Jedná sa o výpomoc po dobu šesť
Praktiky mučenia v Uzbek...   Amnesty International má vierohodné informácie o rutinných a pokračujúcich praktikách mučenia a iného zlého zaobchádzania bezpečnostnými zložkami v Uzbekistane. Ohrození sú najmä členovia alebo podozriví členovia opozičných politických strán, zakázaného
Ruský súd nechal spevá...   Dňa 26. júla Najvyšší súd Mordvianskej republiky zamietol podmienečné prepustenie Nadeždy Tolokonnikovovej, pretože odmietla priznať vinu za „výtržníctvo“. Dva dni predtým, 24. júla, krajský súd odmietol