Nemáme strach – reakcia Amnesty International Maďarsko na vytvorenie čiernej listiny ľudí

Provládny týždenník Figyelő dnes publikoval článok nazvaný “Špekulant” (Soros), ktorý menoval členov a členky správnej rady a zamestnancov a zamestnankyne organizácií ako Amnesty International Maďarsko, Helsinského výboru v Maďarsku, Únie občianskych slobôd, Transparency International Maďarsko a mnohých ďalších občianskych organizácií. Zoznam obsahuje aj novinárov a novinárky z investigatívneho webu Direkt36 a pedagógov a pedagogičky zo Stredoeurópskej univerzity.

Som prekvapená a pobúrená. Ale príhodnejšie by bolo povedať, že som z toho smutná a jemne znechutená,” hovorí Julia Ivan, riaditeľka Amnesty International Maďarsko.”Každé ráno sa budíme s myšlienkami na to, aké ohavné lži si zas prečítame vo vládnych médiách. Dnešný zoznam je najnovším pokusom zastrašiť ľudí, ktorí spolupracujú, podporujú alebo sú členmi a členkami mimovládnych organizácií.

Máme pre vládu zlé správy: Nebojíme sa a neustúpime. Budeme pokračovať v práci na obranu tých hodnôt a ľudských práv, na ktoré vláda už dávno zabudla.

Tieto organizácie podporujú a reprezentujú desiatky tisíc ľudí. Útokmi na tieto organizácie vláda zabúda na potreby týchto ľudí. Keď sa vláde podarí naplniť svoj cieľ a vytvoriť z Maďarska krajinu bez ľudskoprávnych mimovládnych organizácií, zraniteľní ľudia budú ponechaní napospas bez akejkoľvek pomoci a podpory. Toto nie je len útok na mimovládne organizácie, ale ovplyvňuje to život všetkých ľudí. Všetci a všetky by sme mali zdvihnúť hlas a povedať to jasne: My sa nenecháme zastrašovať.

Ľudia pracujúci pre občiansku spoločnosť, charity a mimovládne organizácie v Maďarsku robia všetko pre to, aby všetci ľudia v ich krajine aj mimo nej žili vo férovej spoločnosti. Bez ich práce by sme žili v úplne inom type spoločnosti. Pridajte sa k tisícom ľudí, ktorí svojim podpisom vyjadrujú solidaritu našim maďarským kolegom a kolegyniam: https://bit.ly/Civil_Hungary_Support

obrázek