Pakistan: Obrancovia ľudských práv napádaní hackermi, sledovaní online i offline

Obrancovia a obrankyne ľudských práv v Pakistane čelia sérii digitálnych útokov, ktoré vedú k hackovaniu účtov na sociálnych sieťach a infikovaniu počítačov a mobilných telefónov spywareom (softvérom na sledovanie aktivity užívateľa), odhalilo štvormesačné vyšetrovanie Amnesty International.

V dnešnej správe „Ľudské práva pod dohľadom: Obrancovia a obrankyne ľudských práv v Pakistane čelia digitálnej hrozbe”, Amnesty International odhalilo spôsob, akým útočníci využívajú falošné online identity a profily na sociálnych sieťach za účelom krivého obvinenia pakistánskych obrancov a obrankýň ľudských práv zo cyber kriminality.

„Odhalili sme premyslenú sieť útočníkov, ktorí používajú sofistikované a podlé metódy, aby zaútočili na obrancov a obrankyne ľudských práv,” povedal Sherif Elsayed-Ali, riaditeľ Oddelenia globálnych záležitostí v Amnesty International.

Správa zdôrazňuje prípad poprednej pakistanskej občianskej aktivistky z mesta Lahore, Diep Saeed. Dňa 2. decembra 2017 jeden z jej priateľov, mierový aktivista menom Raza Mehmood Khan, ktorý sa pokúšal spájať ľudí z Indie a Pakistanu prostredníctvom rôznych aktivít,  napríklad písaním listov, náhle zmizol.

Diep začala verejne vyzývať k prepusteniu Raza a podala návrh na Najvyšší súd v Lahore. Čoskoro ale začala dostávať podozrivé správy od ľudí, ktorí sa údajne obávali o Razovo zdravie.

Používateľ sociálnej siete Facebook sa vydával za Afghánku menom Sana Halimi, žijúcu v Dubaji a pracujúcu pre OSN. Sana opakovane kontaktovala Diep Saeed cez Facebook Messenger pod zámienkou získania informácií o Razovi. Prevádzkovateľ profilu odoslal Diep odkazy na súbory obsahujúce softvér s názvom StealthAgent, ktorý by v prípade otvorenia napadol jej mobilný telefón.

Profil, ktorý Amnesty International považuje za falošný, bol taktiež použitý na to, aby Diep prezradila svoju e-mailovú adresu, na ktorú začala dostávať e-maily infikované Windows spywarom známym ako Crimson.

Amnesty International zistila, že niekoľko aktivistov a aktivistiek sa stalo terčom cyber kriminality, pričom mnohokrát boli napadnutí ľuďmi, vydávajúcimi sa za ľudskoprávnych aktivistov.

„Bojím sa otvoriť každý jeden e-mail. Zhoršilo sa to tak veľmi, že vlastne nie som schopná robiť si svoju prácu,” hovorí Diep Saeed.

Počas uplynulých mesiacov Amnesty International zaznamenala nárast počtu aktivistov vystavených hrozbám, zastrašovaniu a násilným zmiznutiam. Týka sa to najmä novinárov, blogerov, demonštrantov, ale i iných dôležitých členov a členiek občianskej spoločnosti.

„Pakistanské úrady musia začať okamžité nezávislé vyšetrovanie týchto útokov a zabezpečiť, aby obrancovia a obrankyne ľudských práv boli v bezpečí ako online, tak aj offline,” povedal Sherif Elsayed-Ali.

Celý report si môžete (v angličtine) prečítať tu.

obrázek