AI: Príklad Írska by mala nasledovať celá Európa

Amnesty International vyzýva štáty EÚ, aby sa pridali k Írsku a poskytli útočisko pre väzňov z Guantánama.

V rozhovore pre CNN premiér Írska Brian Cowen vyhlásil, že po tom, čo európske štáty bojovali za zatvorenie Guantánama, by tiež mali pomôcť USA pri ochrane tých väzňov, ktorých po prepustení nemôžu poslať do krajiny pôvodu, lebo by im hrozilo porušovanie ich práv. Amnesty International uvítala Cowenovo vyhlásenie a vyzvala ostatné štáty Európskej únie, aby nasledovali príklad Írska.

„Vyhlásenie írskeho premiéra musí mať odozvu aj u iných európskych vlád. A predovšetkým by reakciou na podobné vyhlásenia malo byť urýchlené konanie USA, ktoré by mali nastoliť koniec nespravodlivému zadržiavaniu v Guantáname,“ tvrdí Amnesty International.

Predstavitelia Európskej Únie vycestovali do Washingtonu, aby prediskutovali možnosti ochrany, ktoré môžu štáty EÚ poskytnúť pre tých väzňov v Guantáname, ktorých USA nemieni obviniť a ktorí sa z bezpečnostných dôvodov nemôžu vrátiť do svojej krajiny pôvodu.

Amnesty International tiež poukazuje na fakt, že USA zatiaľ neprepúšťajú väzňov z Guantánama na vlastné územie, pričom o to žiadajú ostatné krajiny.

„USA musia ukončiť túto kontraproduktívnu taktiku a prestať žiadať od druhých štátov to, čo sami odmietajú urobiť. Spojené štáty by mali uznať , že majú medzinárodný právny záväzok ihneď vyriešiť nespravodlivé zadržiavania väzňov,“ tvrdí AI.

Hlavná zodpovednosť pri nachádzaní riešení pre väzňov v Guantáname leží v rukách USA. Pretože to boli USA, kto priviezli ľudí do Guantánama a sú to USA, ktoré ich tam bezprávne zadržiavajú. Amnesty International preto tvrdí, že tí väzni, ktorí nebudú obvinení a nemôžu sa vrátiť do vlastnej krajiny, by mali mať šancu ostať po prepustení žiť v USA.

Európske vlády majú možnosť zohrať aktívnu úlohu v poskytnutí ochrany pre prepustených väzňov, ktorí sa nemôžu vrátiť do krajiny pôvodu. Zainteresovanosť Európskej únie môže napomôcť naplneniu sľubu Baracka Obamu, že Guantánamo zatvorí „hneď ako to bude možné“.